Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΜΠΑΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ: Ο ΑΓΑΘΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ, ΒΕΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΘΕΝΟΠΑΙΟΣ


πηγή:
Δημήτρης Νανούρης

Αγαθός γίγαντας


Μας διασκέδαζε όσο τίποτα πιτσιρικάδες το άγριο ξύλο που 'ριχνε μαζί με τον παρτενέρ του σε συμμορίτες του Φαρ Ουέστ, σε μοβόρους πιστολέρο και σε ντεσπεράντος παλιοχαρακτήρες. Βλέπαμε τις ταινίες τους δύο και τρεις φορές. Τρανταχτά χαχανητά δονούσαν τις πλατείες και τους εξώστες των κινηματογράφων. Στον γυρισμό προς το σπίτι θυμόμασταν τις σπαρταριστές σκηνές και ξελιγωνόμασταν στα γέλια, τα οποία διαρκούσαν ώς την επαύριο και τις επόμενες μέρες.

Παρθενοπαίος, βέρος Ναπολιτάνος πά' να πει, ο Κάρλο Πεντερσόλι πρωτόδε το φως στην περιλάλητη πόλη της Καμπανίας στα 1929. Η Παρθενόπη, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν μια απ' τις μυθικές Σειρήνες, τις επιρρεπείς στην ανθρωποφαγία ξελογιάστρες θαλάσσιες θεότητες που απεικονίζονταν με σώμα αρπακτικού πτηνού και γυναικείο κεφάλι. Δελεάζονταν οι ναυτικοί απ' το σαγηνευτικό τους τραγούδι, έβγαιναν ανύποπτοι στη στεριά, αλλά στο τέλος της μακάβριας συναυλίας, τους κατάπινε η μαρμάγκα.

Απελπίστηκε η παντέρμη Παρθενόπη επειδή ο Οδυσσέας έκλεισε με βουλοκέρι τ' αυτιά των συντρόφων του και δέθηκε ο ίδιος στο μεσιανό κατάρτι για να μην υποκύψουν στα θέλγητρα της φωνής της και βούτηξε στ' αφρισμένο πέλαγος. Η σορός της εκβράστηκε σε παραλία της Ιταλίας, ακριβώς τη στιγμή που έφταναν εκεί Χαλκιδείς άποικοι από την Κύμη. Έθαψαν το πτώμα της οι Κουμιώτες κι έδωσαν το όνομά της στην αποικία που ίδρυσαν. Η πόλη ξαναχτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. ως Νεάπολις, όμως η μνήμη της πνιγμένης Σειρήνας παραμένει ζωντανή έως σήμερα.

Νομίζω ότι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ήξερε καλύτερο μπάνιο από την Παρθενόπη. Επρόκειτο για τον πρώτο Ιταλό που κολύμπησε τα 100 μέτρα ελεύθερο σε λιγότερο από ένα λεπτό. Κατέκτησε πλήθος μεταλλίων, καθώς και το πρωτάθλημα πόλο με τη Λάτσιο. Αργότερα διέπλευσε με δεινότητα και τα κινηματογραφικά πλατό. Στα 1967 ο σκηνοθέτης Τζουζέπε Κολίτσι τού πρότεινε να παίξει στο σπαγγέτι «Ο θεός συγχωρεί, εγώ όχι» παρέα με τον κατά δέκα χρόνια νεότερό του Μάριο Τζιρότι.

Τα ονόματά τους έπρεπε να αλλάξουν επί το αγγλοπρεπέστερον. Λάτρης της μπίρας Bud και του ηθοποιού Σπένσερ Τρέισι ο Κάρλο, μετέτρεψε το δικό του σε Μπαντ Σπένσερ κι ο Μάριο σε Τέρενς Χιλ. Απετέλεσαν έκτοτε ένα ανεπανάληπτο δίδυμο, κατά το πρότυπο Οβελίξ-Αστερίξ, που πλημμύρισε με ξεκαρδιστικούς γέλωτες τα σινεμά της Ευρώπης και της Αμερικής. «Η βία μου ήταν πάντα ένα αστείο. Η λύτρωση για όσους θέλουν και δεν μπορούν να εξεγερθούν κατά της κοινωνικής αδικίας» έλεγε ο Μπαντ. Έφυγε για τις ουράνιες πραιρίες τη Δευτέρα. Ελπίζω να επικρατεί δικαιοσύνη στον παράδεισο.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου