Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΑΝΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ:Η "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Διαβάζοντας το Παρελθόν


ΠΡΟΛΟΓΟΣ 
Αριστείδης Καλάργαλης.
****************************************
Δημοκρατία και «Δημοκρατία»
Ξέρουμε ότι πριν τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 πολλοί υποστήριζαν ότι δεν θα γίνει και εξηγούσαν και γιατί. Όμως υπήρχαν και κάποιοι που διαισθάνονταν την επιβολή της. Μάλιστα κάποιοι δεν είχαν πολιτικές και κομματικές διασυνδέσεις. Ζούσαν μακριά από την Αθήνα.

Ένας τέτοιος ήταν ο Πάνος Ευαγγελινός, κάτοικος της ακριτικής Λέσβου. Τοπικός διανοούμενος, φίλος του Αντώνη Πρωτοπάτση παλιά, φαρμακοποιός στο επάγγελμα. Από το χωριό του, την Αγία Παρασκευή, στέλνει τα χρονογραφήματά του στις εφημερίδες της Μυτιλήνης. Με τη θυμοσοφία της υπαίθρου γράφει γλαφυρά και σαρκαστικά, σαν να ήταν επαγγελματίας χρονογράφος μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας.

Σε ένα από αυτά, δημοσιευμένο στις 10 Μαρτίου 1967 στην εφημερίδα Δημοκράτης, προαισθάνεται τη δικτατορία που θέλουν να επιβάλουν. Γι' αυτό και για παρόμοια κείμενά του μετά τον Απρίλιο συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εξορίζεται.

Μπήκε «τάξη», καθώς έγραφε, για να καθαρίσει ο τόπος απ' τα «μιάσματα» σαν και του λόγου του. Γιατί δεν καθόταν στο φαρμακείο του, να κόβει μονέδα, με τη γυναικούλα και τα παιδιά του; Πού ξέρεις, μπορεί και να τον έκαναν πρόεδρο του χωριού του, ήταν και κωμόπολη!


πηγή:Εφημερίδα "Αυγή"- 23/4/2014

Αριστείδης Καλάργαλης

******************************************
Η «Δημοκρατία»

Του Πάνου Ευαγγελινού.
10/3/1967

Έχω μια υποψία, δεν ξέρω, μπορεί να πέφτω κι όξω. Υποψιάζομαι πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επιβληθεί στη χώρα μας «Δημοκρατία». Ναι, μάτια μου, «Δημοκρατία»! Από τις κινήσεις που βλέπω, από τα λόγια π' ακούγω, από τα γραφτά που διαβάζω, από την κυβέρνηση που έχουμε, αυτό πάνε να κάνουν, να εγκαθιδρύσουν στην Ελλάδα τη «Δημοκρατία».

Θά 'χετε δει το χταπόδι στον ήλιο απλωμένο. Είδατε το λοιπόν πόσο το πιλατεύουν! Σφήκες, μπαμπούροι, βρομόμυγες λεφούσι. Το ίδιο πιλατεύουν την Ελλάδα για «Δημοκρατία». Κείνη κλωτσά, φωνάζει, αφήστε, καλά είμαι, έχω Δημοκρατία, αφήστε... Τίποτα, θα κάνεις «Δημοκρατία», φωνάζει το λεφούσι.
«Δημοκρατία» είναι αυτή που έχεις; Πού ακούστηκε να τύχει να καθίσει στο σβέρκο σου ένας Γεροξούρας, να τον γκρεμίζεις και κείνος να μουρμουρίζει!

Πού ακούστηκε νά 'χεις «Δημοκρατία» και ν' ανεβοκατεβαίνεις τον Μαραθώνα με τα πόδια! Χαθήκανε τα αυτοκίνητα ή τα τρίκυκλα εν ανάγκη; Πού ακούστηκε να ξαπλώνεις την αρίδα σου στον ήλιο και ν' ανοίγεις όποια εφημερίδα σου κατέβει! Πού ακούστηκε να παίρνεις τη βαλίτσα για ταξίδι και να μην περνάς να πεις μια καλημέρα από το Τμήμα! Πού ακούστηκε να πας ν' ανοίξεις λάκκο σε νεκροταφείο και να μην κρατάς συστατικό από τον νομάρχη! Πού ακούστηκε να κάνεις εκλογές και να σ' αφήνουν αδέσποτο να κάνεις ό,τι θέλεις.

Σε τάξη θα μπούμε, να βρει το σκυλί τον αφέντη, να σταματήσουν τα σούρτα φέρτα, η οχλαγοή στους δρόμους, το μυαλοφούσκωμα στα παιδαρέλια, οι ανόητες απαιτήσεις στους μεγάλους. «Δημοκρατία» να μυρίζει «καρφίτσα», τραστ και Κόζα Νόστρα, «Δημοκρατία» να ζωστεί το ξίφος και την ασπίδα του Περικλέα, να καθαρίζει απ' τα μιάσματα ο τόπος!

Κι απ' τις πολλές φωνές και το μεγάλο νταβαντούρι ξύπνησε ο νοικοκύρης, είδε το σμάρι στο χταπόδι και με μια σανίδα το 'στρωσε στρώμα χάμου.


Εφημερίδα Λέσβου:«Δημοκράτης»


====================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου