Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ


πηγή:

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στα hot spots, εκρηκτική η κατάσταση
Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «βράζουν» και «βουλιάζουν» από περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εγκλωβισμένους τους τελευταίους μήνες στα hotspots.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η κυβέρνηση εν γένει συνεχίζουν να αυτοαναιρούνται δηλώνοντας τη μια μέρα πως θα προχωρήσουν στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, με τη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, και την επομένη διά στόματος του αρμοδίου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, πως «οι πρόσφυγες δεν πρόκειται να φύγουν από τα νησιά».
Την ίδια στιγμή, στη Λέσβο ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση (στις 23.11) έχει ανέλθει στους 6.300, στη Χίο είναι περισσότεροι από 3.500 και στη Σάμο σχεδόν 2.700.

Τόσοι είναι τουλάχιστον οι καταγεγραμμένοι, αφού υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι, φθάνοντας από τα τουρκικά παράλια, αποφεύγουν να πάνε στις προσωρινές δομές πρώτης καταγραφής και φιλοξενίας, ξέροντας πλέον ότι θα εγκλωβιστούν σ’ αυτές. Επιλέγουν να κρύβονται και προσπαθούν να επιβιβαστούν λαθραία σε κάποιο πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη ή την Καβάλα. 
Η πολύμηνη συμφόρηση και οι άθλιες συνθήκες διαμονής, η καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η πλήρης απουσία ενημέρωσής τους σχετικά με το μέλλον, η συνάθροιση στον ίδιο χώρο χιλιάδων ανθρώπων με αγεφύρωτες εθνικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διαφορές και η εγκληματικότητα μεταξύ συμμοριών αλλοδαπών που έχουν οργανώσει κακοποιά στοιχεία μεταναστών κυρίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αλγερία, Μαρόκο) σχεδόν καθημερινά δημιουργούν εστίες πρόκλησης εντάσεων και συγκρούσεων εντός των hotspots.

Πριν από λίγες ημέρες το «ποτήρι ξεχείλισε» στη Σούδα της Χίου, όταν μετανάστες από την Αλγερία διέρρηξαν ένα κατάστημα βεγγαλικών και μια κάβα ποτών με συνέπεια να ξεκινήσουν άγρια επεισόδια που είχαν ως συνέπεια την πρόκληση μεγάλων καταστροφών σε σπίτια και καταστήματα των κατοίκων του νησιού.
Τα αλλεπάλληλα επεισόδια σε συνδυασμό με τα σχεδόν καθημερινά κρούσματα κλοπών και καταστροφών σε αποθήκες και χωράφια, με τους μετανάστες να αρπάζουν κυρίως τρόφιμα, αλλά και η αγανάκτηση των μόνιμων κατοίκων στα τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία, έδωσαν πρόσφορο έδαφος αρχικά σε ακραίες φωνές και εν συνεχεία στη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να «χύσει» το δηλητήριό της μεταξύ των κατοίκων, με την εμφάνιση ταγμάτων εφόδου που προχωρούν σε αντίποινα σε βάρος των προσφύγων και σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ των κατοίκων. 

Δεν ακούνε τίποτε…
Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η πολιτεία «κωφεύει». Αρκείται σε συσκέψεις επί συσκέψεων μεταξύ όλων των «εμπλεκόμενων φορέων» – ακόμα και στο Μαξίμου έγινε στις αρχές Νοεμβρίου παρουσία του πρωθυπουργού σύσκεψη στην οποία παρέστησαν οι δήμαρχοι των τριών μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου και τους παρουσιάστηκε ένας «οδικός χάρτης για το μεταναστευτικό» με προτεραιότητες την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών διαμονής στις δομές φιλοξενίας.

«Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και τίποτα από όλα όσα έταξαν δεν υλοποιήθηκε. Σαν να μην έφθανε αυτό, τώρα ο κύριος Μουζάλας μας λέει ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να φύγουν από τα νησιά» λέει στο «Π» ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος. 
Την περασμένη Δευτέρα οι κάτοικοι της Σάμου βγήκαν στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί. 

Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων στο νησί είναι περίπου 6.000 και αυτήν τη στιγμή στο hotspot βρίσκονται 2.670 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ο χώρος που έχει διατεθεί δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. Δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους της Σάμου αυτήν τη στιγμή είναι μετανάστης!
«Παρατηρείται μια παρατεινόμενη έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος, πλάνου και οργάνωσης από την πλευρά του υπουργείου και της κυβέρνησης εν γένει. Πριν από 25 ημέρες μας έταξαν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Αντίθετα, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά που κάνουμε τρεις φορές την εβδομάδα προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν έρθει από τα τουρκικά παράλια 945 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν φύγει 388. Δηλαδή, αντί να αποσυμφορηθεί το hotspot, μέσα σε έναν μήνα επιβαρύνθηκε κι άλλο με επιπλέον 600. ανθρώπους» επισημαίνει ο δήμαρχος Σάμου.

Στα χαρτιά έμεινε και η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με Έλληνες υπαλλήλους, αφού οι ξένοι αποχώρησαν με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια, καθώς οι κυβερνήσεις τους επικαλέστηκαν «λόγους ασφαλείας» (π.χ. το Βέλγιο και η Δανία) και τους ανακάλεσαν στις πατρίδες τους. 
Στη Σάμο ο αριθμός των υπαλλήλων στην Υπηρεσία Ασύλου θα πρέπει να φτάνει τους 28, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η εξέταση των αιτημάτων. Έως πρότινος υπηρετούσαν στο νησί μόλις εφτά και αντί για επιπλέον 21 άτομα ήρθαν μόλις πέντε.

Χωρίς βοήθεια
Επιπλέον, στον Δήμο της Σάμου και τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί για τους πρόσφυγες, σχεδόν έναν μήνα μετά ακόμα περιμένουν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να τους αποστείλει το οργανόγραμμα των δράσεων που καλούνται να αναπτύξουν, το οποίο επίσης σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» θα εφαρμοζόταν άμεσα...

«Αρχίζω να πιστεύω πως στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει να βοηθήσει. Κάθε φορά κρύβονται πίσω από δικαιολογίες, όπως π.χ. ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό και οι απειλές του Ερντογάν ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Οκτώ μήνες όμως όχι μόνο καμιά συμφωνία δεν έχει καταρρεύσει, αλλά οι καθημερινές αφίξεις από απέναντι δεν ξεπερνούν καθημερινά τα 100 άτομα, κατά μέσο όρο. Δηλαδή να πιστέψω ότι με 348 εκατομμύρια ευρώ, αφαιρώντας και τα 88 που διατέθηκαν στις ΜΚΟ, που έχει λάβει ως βοήθεια το κράτος από την Ε.Ε., είναι ανίκανο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για 60.000 ανθρώπους;» αναρωτιέται ο δήμαρχος της Σάμου.

Εν τω μεταξύ τόσο η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νησιού όσο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλαν επιστολές προς όλους τους αρμόδιους πολιτικούς και επιχειρησιακούς φορείς επισημαίνοντας την ανάγκη κατεπείγουσας αποσυμφόρησης του κέντρου πρώτης καταγραφής, τις άθλιες συνθήκες διαμονής, σίτισης, στέγασης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τα μεγάλα κενά στην ασφάλεια όχι μόνο μεταξύ των μεταναστών, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. 
Το θέμα είναι βέβαια όχι μόνο αν ακούνε, αλλά αν ενδιαφέρονται πραγματικά να κάνουν κάτι οι παραλήπτες αυτών των επιστολών...
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου