Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΕΥΡΩΒΛΑΧΙΑ, Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"


πηγή:

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ

H φαιδρή χλαμύδα και το αγοραίο ανέμισμά της

Αστείο, κιτς, εθνικιστικό καραγκιοζιλίκι, χαζοχαρούμενη ευρωβλαχιά, ατόφια αισθητική της χούντας. Όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί περιγράφουν με ακρίβεια αυτό που συνέβη το τελευταίο Σαββατοκύριακο στον αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, όπου έγινε η έκτη κατά σειρά αναβίωση των αρχαίων Νεμέων Αγώνων. Προεξάρχοντες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, τοπικοί βουλευτές και άρχοντες και βέβαια στρατιωτικό άγημα για να υπογραμμίσει το αρχαίο αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Χλαμύδες, κράνη, ασπίδες, ακόντια επιστρατεύτηκαν για να στηθεί αυτή η αρχαιοελληνική «παράτα», η οποία στέφθηκε με την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.



Και ενώ όλα ετούτα προκαλούν αβίαστα το γέλιο από πίσω τους σέρνεται κάτι πιο βαθύ και επικίνδυνο. Οι φαιδρές εικόνες αναδύουν κάτι παραπάνω από την οσμή της αισθητικής της επταετίας. Αποδεικνύουν ότι η αισθητική του συστήματος παραμένει το ίδιο αντιδραστική όσο και το ίδιο. Και όσο το σύστημα κινδυνεύει τόσο περισσότερο επιστρατεύονται τέτοιου τύπου εθνικιστικές φανφάρες. Τελικά, ο φερετζές με τον οποίο θα μασκαρευτεί το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό, χουντικό, δεξιό, σοσιαλδημοκρατικό ή γιαλαντζί αριστερό πολύ λίγη σημασία έχει. Διαφορετικά το «αριστερό» Υπουργείο Πολιτισμού της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» θα είχε διαχωρίσει τη θέση του από τέτοιου τύπου γελοιότητες. Πολύ περισσότερο θα είχε διαχωρίσει τη θέση του ο πρώτος πολιτειακός θεσμός.




Αλλά, η περίπτωση της Νεμέας και του αμερικανού καθηγητή και ανασκαφέα της περιοχής Στέφαν Μίλλερ – ειρήσθω εν παρόδω ο ίδιος εμφανίστηκε ως μαστιγοφόρος στην παραπάνω φιέστα – δεν είναι μόνο ένα αρχαιολαγνικό τσίρκο. Ο κ. Μίλλερ ήδη από το 2013 εμφανιζόταν ως ο «λαγός» της ιδιωτικοποίησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων προτείνοντας ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης, business plan, εστιατόρια, ξενοδοχεία και εμπειρίες αναβίωσης της αρχαίας Ελλάδας. Η τότε κυβέρνηση σιωπούσε εκκωφαντικά. Η σημερινή κυβέρνηση απλώς δικαιώνει τον καθηγητή Μίλλερ. Την ίδια εποχή εμφανίζονταν και άλλες παρόμοιες προτάσεις «ολοκληρωμένης εμπειρίας και διαχείρισης αρχαιολογικών χώρων» οι οποίες απεργάζονταν αρχαιολογικές τσινετσιτά, των οποίων ο κοινός παρανομαστής είναι το χρήμα που θα μπαίνει στα ταμεία. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «οπισθοδρομικό» η επίσκεψη σε ένα μνημείο να συνδέεται με την ίδια τη μνήμη, να είναι ευκαιρία αναστοχασμού, εμπειρία διδακτική και αισθητική. Αντίθετα, ο πολιτισμός είναι αγορά, το μνημείο χρυσοτόκος όρνιθα και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το κερδοφόρο κομμάτι των αρχαιολογικών χώρων, δηλαδή τα εισιτήρια και οι παράπλευρες δραστηριότητες (καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία) συνιστούν πεδίον δόξης λαμπρό για τα βαλτωμένα κεφάλαια των επενδυτών.



Έτσι, από το 2013 όπου ο Μίλλερ πρότεινε ιδιωτικοποιήσεις, φτάσαμε στο 2016 που συμβαίνουν τα εξής:
Η κυβέρνηση χαρίζει για επένδυση το Αφάντου στη Ρόδο ενώ περιφερειάρχης, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες καθυβρίζουν ομοθυμαδόν την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία τόλμησε να κηρύξει όλη την προς επένδυση περιοχή ως «αρχαιολογικό χώρο».

Η κυβέρνηση χαρίζει το ιστορικό λιμάνι της Πύλου ώστε να αξιοποιηθεί και να γίνει Ριβιέρα. Όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων τόλμησε να θέσει αυστηρούς όρους προστασίας με αποτέλεσμα η επένδυση να κρίνεται μη ελκυστική, κινήθηκαν θεοί και δαίμονες ώστε κατά παρέκκλιση κάθε νομικής και ηθικής τάξης το Συμβούλιο συνεδρίασε εκ νέου και άλλαξε την απόφασή του!


Η κυβέρνηση χαρίζει το Κάβο Σίδερο στην Κρήτη για να γίνουν ξενοδοχεία και γκολφ.
Η κυβέρνηση κάνει αβάντες στο δήμαρχο Μαραθώνα ο οποίος έχει ήδη καταστρώσει τα σχέδια για να γίνει ο ιστορικός τόπος ένα αθηναϊκό Λας Βέγκας με κινεζικά κεφάλαια.

Επομένως, είναι απολύτως συνεπές με την εικόνα, το περιεχόμενο και την ουσία της αυτής της «αριστερής» κυβέρνησης να παίρνει μέρος σε τέτοιου τύπου φιέστες σαν αυτή της Νεμέας. Εκεί ακόμα δεν εμφανίστηκε επενδυτής. Αλλά αν οι παραστάσεις πάνε καλά… ποιος ξέρει… κάποιος θα εμφανιστεί.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου