Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ


πηγή:

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ


ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:
 ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα τα οποία διεξάγονται από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το ασφαλιστικό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελευταία για το 2015 συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου;
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα φτάσει στη Βουλή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επικεντρώνεται στη διαφύλαξη των κύριων συντάξεων. Τι θα γίνει, όμως, με τις επικουρικές, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), τα εφάπαξ και τα μερίσματα;

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επικουρικές συντάξεις οδηγούν στο συμπέρασμα: «να ζήσουμε να τις θυμόμαστε»! Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αναφέρθηκε στην προσπάθεια προστασίας των κύριων συντάξεων από νέες περικοπές, ωστόσο για τις επικουρικές, και φυσικά για το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, δεν είπε ούτε μια λέξη.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε σχέση με την τύχη τους είναι συγκεκριμένες και, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από την κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να περικοπούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.

«Και τι θα υποστούν οι συνταξιούχοι εάν περικοπούν οι επικουρικές;» θα αναρωτηθούν πολλοί μετά τον επικοινωνιακό καταιγισμό της κυβέρνησης υπέρ της προστασίας -και μόνο- των κύριων συντάξεων.
Οι αριθμοί δίνουν από μόνοι τους την απάντηση: Η μέση κύρια σύνταξη με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τα συνεχή «κουρέματα» της περιόδου 2010 – 2015 έχει φτάσει στα 666,07 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση επικουρική έχει μειωθεί στα 168 ευρώ.

Συνολικά, μετά από τα πρώτα 5 «μνημονιακά» χρόνια ένας συνταξιούχος λαμβάνει κατά μέσο όρο 834 ευρώ το μήνα, κύρια και επικουρική. Εάν, λοιπόν, οι δεσμεύσεις Τσίπρα ισχύσουν, τότε θα διασφαλιστεί -μέχρι νεοτέρας εντολής «κουρέματος» από τους δανειστές, επικυρίαρχους της χώρας- μόνο η κύρια σύνταξη. Οι επικουρικές, οι οποίες με βάση τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου αποτελούν -κατά μέσο όρο- το 20% των συνολικών αποδοχών τις οποίες λαμβάνουν σε μηνιαία βάση οι συνταξιούχοι, θα βρεθούν στον «αέρα» ή, για την ακρίβεια, θα πάνε «υπέρ πίστεως μνημονιακής και τσέπης δανειστών».

Κάπως έτσι φαίνεται να έχουν σκεφτεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για να πετύχουν τον στόχο ενός, κατά τις εντολές της τρόικας, «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». Οι επικουρικές θα περικοπούν δραστικά, ο αριθμός των δικαιούχων ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 20% βάσει του 3ου μνημονίου (περίπου 60.000 δικαιούχοι που έλαβαν το 2015 το εν λόγω επίδομα θα «κοπούν» το 2016) και ανάλογη τύχη θα έχουν τα εφάπαξ. Υπό εξέταση βρίσκεται το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα μερίσματα και, σχεδόν δεδομένο, αποτελεί ότι θα προωθηθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών αλλά και εργατικών) μειώνοντας τους ήδη «συρρικνωμένους» μισθούς όσων πολιτών έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια θέση απασχόλησης, υποαπασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας σε μια αγορά εργασίας η οποία ισοπεδώθηκε από τη μνημονιακή λαίλαπα.
==================================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου