Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΚΕ; ΛΙΓΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 3%


πηγή:
Άγγελος Τσέκερης

Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, στις Ράχες Ικαρίας, ένα από τα παραδοσιακά «κόκκινα κάστρα» της επικράτειας, το ΚΚΕ είχε πάρει 512 ψήφους και ποσοστό 32,55%. Στο προχθεσινό δημοψήφισμα, το Όχι συγκέντρωσε 84,34% και 1.217 ψήφους, υπερβαίνοντας το αθροιστικό ποσοστό ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα άκυρα αυξήθηκαν από 23 (1,44%) σε 180 (10,98%), γεγονός που οφείλεται στη γραμμή του ΚΚΕ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει εκλογική συμπεριφορά «κόκκινου κάστρου». Κάτι ανάλογο συνέβη σε όλα τα κάστρα: στον Μανταμάδο, τα άκυρα σε σχέση με τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 199, ενώ στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ είχε πάρει 530 ψήφους.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο προβληματική σε περιοχές που η εκλογική βάση του κόμματος δεν είναι τόσο συμπαγής. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η γραμμή του Περισσού για άκυρο δεν έχει περάσει στον κόσμο. Μια αποτύπωση της κατάστασης ανά εκλογικό τμήμα δείχνει ότι τα χαρτιά με την υπογραφή του ΚΚΕ είναι πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών άκυρων. Για να πάει κόντρα στην αλήθεια αυτή, η ηγεσία του ΚΚΕ επιχείρησε μια νοητική ακροβασία που δεν ταιριάζει στον ορθό λόγο και την ειλικρίνεια των κομμουνιστών: άθροισε το «ψηφοδέλτιό» του στην πολυπληθέστερη σάρα και μάρα των ακύρων, διεκδικώντας μετά όλο το πακέτο για λογαριασμό του. Αν η ορθότητα της γραμμής δεν επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς. Αλλά ακόμα και έτσι, αν χαρίσει κανείς στο ΚΚΕ τα 190.000 επιπλέον άκυρα σε σχέση με τον Ιούνιο, το ποσοστό στο οποίο αντιστοιχούν ελάχιστα υπερβαίνει το 3%. Ακόμα και η πλέον καλομαγειρεμένη εκδοχή της πραγματικότητας φέρνει το ΚΚΕ στο όριο της εκλογικής επιβίωσης.

Τα πέντε καταστροφικά χρόνια του Μνημονίου έχουν φέρει την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε οξύτατη αντιπαράθεση με τους κυρίαρχους μηχανισμούς της Ε.Ε. Η αντιπαράθεση αυτή έχει προκαλέσει ολοκληρωτική κατάρρευση του πολιτικού κατεστημένου. Το κίνημα συσπειρώνει αποφασιστικά τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και δεν κάμφθηκε ούτε από τον πρωτοφανή εκβιασμό που ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Οι εξελίξεις των ημερών δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η κοινωνική ένταση μπορεί να οξυνθεί ακόμα περισσότερο, πιέζοντας την κυβέρνηση σε ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής και φτάνοντας μέχρι και το σταυρικό πρόβλημα του νομίσματος. Σε αυτό το ρεύμα, που και μαζικό είναι και βαθύτατα κοινωνικά και ταξικά χαρακτηριστικά παρουσιάζει, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποσπάσει την πολιτική εκπροσώπηση, αλλά κανείς δεν είναι ηγεμονική δύναμη. Και όταν δεν υπάρχουν ηγεμονικές δυνάμεις, δεν υπάρχουν ούτε δεκανίκια.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από το κόμμα της εργατικής τάξης να χαράζει τη δική του στρατηγική εκεί που είναι ο λαός και οι μάζες. Να επιδιώκει την πολιτική και ταξική ωρίμανσ του κινήματος, να θέτει ολοένα και πιο προωθημένους στόχους, να διεκδικεί τον ρόλο της φυσικής πρωτοπορίας. Αλλά όχι. Ο Περισσός ξεκόβει ολοένα και περισσότερο από την πραγματικότητα και σχεδιάζει τη δική του φαντασιακή «σύγκρουση με τη Ε.Ε.» κάπου αλλού, από μηδενική βάση, χωρίς συμμάχους, με χρονοδιαγράμματα Δευτέρας Παρουσίας. Στην πραγματικότητα, απλώς ελπίζει να ηττηθεί πολιτικά όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και να επιστρέψει ο λαός απογοητευμένος στο μαντρί και το ίδιο στο 8,15% που διέθετε πριν την κρίση. Μέχρι τότε, δικαιολογείται για τη συνεχή συρρίκνωση πιστώνοντας, σαν κάτι Τατσόπουλους, το Όχι «στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και Χρυσής Αυγής» και εκτιμώντας ότι «το επίπεδο της ταξικής πάλης στην Ελλάδα είναι σήμερα χαμηλό»...

Αυτός ο κακοήθης σεχταρισμός είναι που ωθεί τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να το εγκαταλείπουν και να κάνουν αυτό που θεωρούν ότι αντιστοιχεί στις περιστάσεις και δημιουργεί πραγματικό πολιτικό αποτέλεσμα. Αλλά το ΚΚΕ δεν παύει να διαθέτει ένα τεράστιο ηθικό και ιστορικό κεφάλαιο. Αυτό ακριβώς το κεφάλαιο καλούνται σήμερα να υπερασπιστούν τα οργανωμένα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, συνειδητοποιώντας τον αδιανόητο σεχταριστικό κατήφορο στον οποίο τους τραβά η ηγεσία τους, την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε πρωτοφανή αναβρασμό.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου