Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

GUARDIAN : KOΛΟΣΣΙΑΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ..


πηγή:
Ian Traynor


«Πέντε χρόνια έπειτα από τη γέννησή του, το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης ενός κράτους θα φτάσει ...
σε ένα βασανιστικό τέλος την Τρίτη, αφήνοντας θεωρητικά την Ελλάδα ξεκρέμαστη και εγκαταλείποντας τη μόνη, με μία αριστερή κυβέρνηση που κατηγορεί την ελίτ της ΕΕ πως χρησιμοποίησε σκόπιμα τη χώρα ως πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού», επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του Guardian.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Ian Traynor, το πείραμα αποδείχθηκε καταστροφικό για την Ελλάδα αλλά συνιστά και μία κολοσσιαία αποτυχία για την Ευρώπη, αφού η ηγεσία της ΕΕ να μοιάζει σήμερα με ένα θλιβερό τσούρμο πολιτικών που «τρώγονται μεταξύ τους».

Το δημοσίευμα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις κρίσεις που εκδηλώθηκαν στην ΕΕ μέσα στις τελευταίες ημέρες: την πρώτη επίσημη συζήτηση για Brexit σε σύνοδο ηγετών, τη διαμάχη για το θέμα των προσφύγων που συρρέουν στη Γηραιά Ήπειρο και την απόρριψη του αιτήματος της Ελλάδας για παράταση του προγράμματος διάσωσης από το Eurogroup.

«Τρεις ημέρες, τρεις κρίσεις, και μια συλλογική απόδοση που εμπνέει λίγες ελπίδες ή εμπιστοσύνη για τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ», γράφει ο αρθρογράφος.

Όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα, πέραν από τις αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ευρώπη, παρατηρούνται σημαντικές αντεγκλήσεις και μεταξύ των Ευρωπαίων. «Η Γαλλία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, η Γερμανία λέει ότι αυτό είναι αδύνατον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναβιώσει τη διαπραγμάτευση που είναι ήδη νεκρή. Ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών, Άλεξ Στουμπ, προσβλέπει στην κηδεία της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνεί με τους Ευρωπαίους σχετικά με τα επίπεδα του ελληνικού χρέους», γράφει ο Traynor.

Κατά τον αρθρογράφο, τις τελευταίες μέρες «βλέπεις παντού ηγέτες να αρνούνται την ευθύνη για αυτή τη θλιβερή κατάσταση». Μόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν παραδέχτηκε με ταπεινότητα το Σάββατο ότι ίσως και οι Ευρωπαίοι να έκαναν κάποια λάθη σε αυτήν την ιστορία.

«Μετά την ανακοίνωση του ελληνικού δημοψηφίσματος, την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του προγράμματος διάσωσης το Σάββατο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ρίξει αλλού το φταίξιμο για αυτήν την κατάσταση, δήλωσε δημοσίως για πρώτη φορά την Κυριακή ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα περιλάμβανε και μία μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ένα κεντρικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση ότι η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα υπόλοιπα μέλη της νομισματικής ένωσης, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα επηρεάσει οικονομικά την Ευρωζώνη το χάος που πιθανόν να ακολουθήσει τυχόν νίκη του Τσίπρα την Κυριακή, σημειώνει ο Traynor, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολιτικό δηλητήριο».

«Για τους ηγέτες της Ευρώπης, πέντε χρόνια αποτυχίας στην Ελλάδα σημαίνει ότι όλοι έχουν ηττηθεί», καταλήγει το δημοσίευμα.

===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου