Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ- Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΖΙΓΔΗΣ ΜΕ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ



πηγή:

Σε «λευκή απεργία» έχουν «κατέβει» όλα τα στελέχη της Ν.Δ. και αφήνουν μόνο του τον Σαμαρά να ασκεί αντιπολίτευση. Παρά την πλειάδα θεμάτων που αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη Ν.Δ., όπως το μεταναστευτικό και οι καταλήψεις, οι αρμόδιοι τομεάρχες και υπεύθυνοι πολιτικής του κόμματος έχουν εξαφανιστεί και «δεν δουλεύει αντιπολιτευτικά κανείς». 

Οι περισσότεροι κρατούν αποστάσεις από τη γραμμή «Νόμος - Τάξη - Δικαίωση» που έχουν εκπονήσει το επιτελείο και οι στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού και αποφεύγουν να ταυτιστούν με την ιδεολογική κατεύθυνση που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς. Έτσι ο πρόεδρος του κόμματος βγαίνει συνεχώς μπροστά «την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος», επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός να τονώσει το δικό του πολιτικό προφίλ και αφετέρου να ενισχύσει την προβολή των θέσεων του κόμματος.

Τούτων δοθέντων ο Σαμαράς θα τοποθετηθεί και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ανεβάζοντας τους τόνους και για τους υπό αποφυλάκιση – με φωτογραφική διάταξη – καταδικασθέντες για τρομοκρατία και για τις καταλήψεις και για το μεταναστευτικό.

Προσδοκά... διάσπαση
«Δεν μας ακούει κανείς, οι τοπικές έχουν ερημώσει και ο Σαμαράς είναι απελπιστικά μόνος» διαπιστώνουν βουλευτές που πήγαν στα χωριά τους για το Πάσχα. «Ακόμα και οι ψηφοφόροι μας περιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι θα κάνει και δεν διαμαρτύρονται παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν κινείται, ενώ το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών» έλεγε βουλευτής που πέρασε από τα μαγαζιά και είδε... «άδεια ταμεία». 

Ο Σαμαράς μετά το καλοκαίρι θα «εξαφανιστεί», εκτιμά κορυφαίο στέλεχος, καθώς πιστεύει ότι θα ακυρωθούν όλα τα ενδιάμεσα σενάρια που παίζει το επιτελείο του για οικουμενική ή νέα κυβέρνηση με τις ευλογίες των δανειστών, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει ο ίδιος. 

«Σιγά ο Λαφαζάνης και οι άλλοι μην προτιμήσουν να παραχωρήσουν πάλι στη Ν.Δ. την εξουσία που απέκτησαν πρώτη φορά από το να κάνουν έναν επώδυνο συμβιβασμό», έλεγε χαρακτηριστικά δελφίνος και υπογράμμιζε ότι αποτελεί κορυφαίο πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η διακυβέρνηση. 

Άλλωστε, όπως λένε πολλά στελέχη, και ο ίδιος ο Σαμαράς στην Πύλο διαπίστωσε το Πάσχα ότι δεν τον... πλησίαζε άνθρωπος. Τα μηνύματα είναι σαφή, αλλά προς το παρόν ελπίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να βρει βηματισμό και στο τέλος θα συρθεί από τους δανειστές σε σενάριο Παπαδήμου λόγω μεγάλης ενδοκυβερνητικής διάσπασης που θα έλθει με την ψήφιση των μέτρων.

Παρόντες - απόντες
Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. αναζητούν κοινό βηματισμό για την «επόμενη μέρα», αλλά ακόμη κρατούν χαμηλούς τόνους αναμένοντας τη συμφωνία από τον Τσίπρα, η οποία, όπως θεωρούν, θα είναι «λυτρωτική» και για τη χώρα και για την παράταξη. Η αντιπολιτευτική παρουσία του κόμματος περιορίζεται σε ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου και του Αντώνη Σαμαρά. 

Μέχρι και οι επισκέψεις - δηλώσεις με φόντο κρουαζιερόπλοια, καταστήματα και δημόσια έργα προκάλεσαν κατήφεια ή και αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες. Ο Σαμαράς γκρίνιαζε για τα κλειστά καταστήματα τις Κυριακές και πως δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες και ο πρόεδρος των εμπόρων έλεγε ότι αυτοί δεν αγοράζουν ούτε «καλαματιανό μαντήλι».

Οι εμμονές της νεοφιλελεύθερης προσέγγισης δημιουργούν απόσταση από την κοινωνία, αλλά αυτό δεν δείχνουν να το κατάλαβαν ποτέ η ηγεσία της Ν.Δ. και το επιτελείο Σαμαρά. Η αντιπολίτευση και η κριτική στερούνται ουσιαστικού περιεχομένου. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και όσοι επιλέγουν την ουδετερότητα ή έχουν θέσεις ευθύνης δεν συμμετέχουν στην αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και κινούνται σε άλλο μήκος κύματος από την ηγετική ομάδα. «Πιο πολύ κάνουν αντιπολίτευση όσοι αμφισβητούν τον Σαμαρά για να κερδίσουν πόντους στη βάση παρά εκείνοι που κατέλαβαν θέσεις ευθύνης στο κόμμα».

Οι τομεάρχες είναι πολιτικά ανύπαρκτοι και, πέραν της στάσης αναμονής εν όψει των επερχόμενων εξελίξεων και της ενδεχόμενης αποστασιοποίησής τους από την τυφλή σύγκρουση που έχει επιλέξει η ηγεσία, είναι προφανές ότι η απουσία τους οφείλεται στην έλλειψη μιας κουλτούρας συλλογικότητας, η οποία όμως είναι ισχυρή στους σαμαροφύλακες. 

Χρεώνουν ανασφάλεια και συγκεντρωτισμό στους ανθρώπους του Σαμαρά, στους οποίους καταλογίζουν ότι φοβούνται και τη σκιά τους. Όλες οι ιδέες απορρίπτονται μετ’ επαίνων και δεν υπάρχει πολιτικός λόγος ή πρόταση προς τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα που να γίνεται αποδεκτή, λέει στέλεχος. Ως εκ τούτου τα στελέχη σταμάτησαν να ασχολούνται και διεκπεραιώνουν μόνον τυπικά τα καθήκοντά τους. 

Βλέποντας ότι και οι διαδικασίες για την αναδιοργάνωση του κόμματος και την επανασύνδεσή του με την κοινωνία θα περάσουν από στενούς κομματικούς διαύλους, απόλυτα ελεγχόμενους από το σαμαρικό σύστημα, διατηρούν αποστάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η εικόνα του κόμματος καθημερινά φιλοτεχνείται από τις δημόσιες παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη περισσότερο και του Μάκη Βορίδη λιγότερο, κάτι που ενισχύει την κριτική για «ακροδεξιά εικόνα». 

Πιο προσεκτικοί και συγκρατημένοι εμφανίζονται οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει στίγμα ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας δεν εμφανίζεται καθόλου στο κάδρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και πρώην κάτοχος του ομώνυμου χαρτοφυλακίου Κώστας Σκρέκας και ο συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου Σταύρος Καλαφάτης είναι απόντες, ενώ ανάλογη στάση κρατούν οι υπόλοιποι συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος, αλλά και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, με ελάχιστες δημόσιες παρεμβάσεις. 

Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Δένδιας βγαίνουν μπροστά σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα χωρίς συνεννόηση με τη Συγγρού. 

Αν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα δεν ευνοήσουν τα σχέδιά τους και ο Σαμαράς επιλέξει να μείνει κολλημένος στην καρέκλα, τότε πολλοί συζητούν να μποϊκοτάρουν τις διαδικασίες και να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης. Σε αυτή την περίπτωση η Ν.Δ. θα καταλήξει σαν την Ένωση Κέντρου και ο Σαμαράς θα είναι κάτι σαν... Ζίγδης με μεσοπρόθεσμη προοπτική.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου