Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΑΔΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ:ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ


πηγή:
Κάκη Μπαλή

Τι περιμένουμε, αλήθεια, από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα;» ρωτούσαν πολλοί ξένοι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες -ούτε Έλληνες ούτε Γερμανοί- που ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για το Βερολίνο. Ειδικά το ξημέρωμα της Παρασκευής, κι αφού η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα τελείωσε επιτυχώς -και «χωρίς δράματα», όπως φοβούνταν πολλοί-, το ερώτημα έγινε ακόμη πιο επιτακτικό. Τι περιμένουμε, άραγε, από αυτή την επίσκεψη; Οι Έλληνες, οι Γερμανοί, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι;

Υπό άλλες συνθήκες, το ερώτημα θα ήταν άτοπο. Τι πιο φυσιολογικό από μια τέτοια επίσκεψη ενός πρωθυπουργού της Ελλάδας στην καγκελάριο της Γερμανίας; Οι δύο χώρες είναι κομμάτια της ίδιας οικογένειας, εδώ και πολλές δεκαετίας, φίλοι και σύμμαχοι. Κι όμως, μετά το ξέσπασμα της ευρωκρίσης το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -και συν τω χρόνω μεταξύ των δύο λαών- γίνεται όλο και πιο δηλητηριασμένο, σε βαθμό ώστε μια τέτοια, θεωρητικά, επίσκεψη ρουτίνας να γίνεται μείζον θέμα και για τους τρίτους.

Το τι θα γίνει αύριο στο Βερολίνο, δεν το ξέρουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να εικάσουμε ότι θα γίνει μια σκληρή προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, τουλάχιστον σε επίπεδο κλίματος. Η γερμανική πλευρά -ή έστω η πλειονότητα της πολιτικής ελίτ- παρατηρεί με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία την εχθρότητα που της δείχνουν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι.

Η ανησυχία αυτή εικονογραφείται πολύ σκληρά στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού "Spiegel", σε κολάζ με την καγκελάριο Μέρκελ πλάι σε αξιωματικούς της ναζιστικής Βέρμαχτ μπροστά στην Ακρόπολη και με τίτλο «Η γερμανική υπερδύναμη». Το περιοδικό προσπαθεί να αναλύσει γιατί τόσοι πολλοί στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία, την Πολωνία νιώθουν να απειλούνται ή/και να καταπιέζονται από τη σημερινή Γερμανία, γιατί μιλούν για «Τέταρτο Ράιχ», γιατί την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί σήμερα το ευρώ «όπως τις τεθωρακισμένες μεραρχίες της χθες». Κι όχι μόνο «ακραίοι», όπως υπογραμμίζει το "Spiegel", αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι και Γερμανοί διανοούμενοι, ακόμη και κομμάτια των Γάλλων σοσιαλιστών.

Το κείμενο είναι ουσιαστικά μια προειδοποίηση προς τη γερμανική ελίτ ότι η οικονομική ηγεμονία στην Ευρωζώνη συνοδεύεται και από μεγάλες ευθύνες. Κι ότι η Γερμανία δεν στέκεται στο ύψος αυτών των ευθυνών, αντιθέτως, λειτουργεί ως ένας επαρχιώτης «ημι-ηγεμόνας», που θέλει να επιβάλει στους άλλους τους κανόνες του - και εσχάτως διακατέχεται από αλαζονεία και φόβο, αντί από τη γενναιοδωρία που απαιτεί η «ήρεμη ηγεμονία».

Προφανώς, το κύριο θέμα του "Spiegel" περιγράφει την ανησυχία των γερμανικών ελίτ, αλλά δεν απηχεί τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η καγκελάριος Μέρκελ αύριο θα προσπαθήσει να καλοδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα - ακόμη κι αν φροντίζει εκ των προτέρων να κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από την επίσκεψη. Θα ήθελε πολύ οι εικόνες από τη συνάντηση και το δείπνο να αποπνέουν φιλικό κλίμα, να στέλνουν το σήμα μιας... επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, μακριά από τις άγριες εντάσεις των τελευταίων ημερών. Μπορεί να μην αρέσει καθόλου στο Βερολίνο η κυβέρνηση Τσίπρα -κι όταν θέλουν να εκφράσουν πιο σκληρά την αντίθεσή τους θυμούνται ότι είναι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ. ή «Ακροαριστεράς και εθνικιστικής Δεξιάς», όπως λένε και κυβερνητικά στελέχη-, αλλά το πολιτικά ορθό επιβάλλει να σέβεται η καγκελάριος τον εκλεγμένο πρωθυπουργό μιας φίλης και συμμάχου χώρας.

Ο οποίος, από την πλευρά του, θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του, όπως θα επιμείνει η Μέρκελ, ακριβώς όπως έκανε και μετά τη μίνι σύνοδο στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκταμιεύσεων, αν δεν προχωρήσει η λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Και πλάι στα του... διμερούς κλίματος και της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, το μενού θα έχει και λίγο ιδιωτικοποιήσεις ή συμπράξεις -π.χ. για τα αεροδρόμια που θέλει η Fraport-, λίγο τεχνική βοήθεια - σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορολογικής διοίκησης. Όσο για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, μάλλον δεν είναι της ώρας. Εκτός εάν προκύψει κάτι άλλο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που συναντώνται σήμερα.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου