Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ:NO euro, NO mundial


πηγή:
Κώστας Καίσαρης


Οι αριθμοί του τζόκερ βρίσκονται. Έστω κι αν χρειαστούν συνεχόμενα τζακ-ποτ. Αν υποθέσουμε ότι ο κάθε Έλληνας που ασχολείται με το ποδόσφαιρο συμπλήρωνε το καλοκαίρι ένα δελτίο. Μετά το ματς τη Εθνικής με την Κόστα Ρίκα στο Μουντιάλ. Για να γράψει έξι ονόματα νέων ποδοσφαιριστών που θα καλούνταν στην Εθνική ομάδα στη μετά-Σάντος εποχή. Ποιος θα μπορούσε να βρει Καρέλη, Μάνταλο, Μπακάκη, Ντίνα, Κολοβό και Τασουλή;

Κι επειδή η ανανέωση στην Εθνική ομάδα είναι πάντα μια ευχάριστη ποδοσφαιροκουβέντα, όποιος πέταγε αυτά τα ονόματα θα κινδύνευε να τον περιλάβουν οι νοσοκόμοι για να του φορέσουνε την άσπρη μπλούζα, χωρίς μανίκια. Κάπως έτσι η δουλειά πήγε από τη μια άκρη στην άλλη: από το "κλειστό κλαμπ Ρεχάγκελ", στο "περάστε κόσμε" του Ρανιέρι.

Σε όλους όσους, όμως, ασχολούνται με την Εθνική διαφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια: δεν πρόκειται για την ίδια ομάδα. Η Εθνική που σε παιχνίδια με αντιπάλους Ρουμανία-Φινλανδία-Β. Ιρλανδία έκανε τρεις νίκες δεν υπάρχει πια. Και δεν άλλαζε, επειδή, δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει. Τώρα αν σ' αυτά τα τρία παιχνίδια έχεις ένα πόντο, χάνεις τον μπούσουλα. Ακόμα κι αν σε λένε Κλαούντιο Ρανιέρι και έχεις φάει τα γήπεδα με το κουτάλι: "Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι" ήταν η κατ' αρχήν δήλωση του Ιταλού για το ματς με τα Φερόες. Από πρώτη άποψη το ακούς και κουνάς το κεφάλι σου. Αν ρίξεις μια ματιά, όμως, στη βαθμολογία του Ομίλου διαπιστώνεις ότι παίζει ο τελευταίος με τον προτελευταίο. Αυτός που έχει έναν βαθμό μ' αυτόν που δεν έχει κανέναν.

Αυτή είναι η πρώτη και εύκολη ανάγνωση του κεφαλαίου Εθνική ομάδα. Ότι τον Ιταλό τον έχουν πάρει από κάτω τα άσχημα αποτελέσματα, έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι κάνει. Και περιμένεις μέχρι την Παρασκευή το βράδυ που θα αρχίσει το ματς, να δεις τι λαγούς θα βγάλει από το καπέλο. Πέρα, όμως, από τον αποκλεισμό από το Γιούρο 2014, υπάρχουν και τα ακόμα χειρότερα: η Εθνική σ' αυτούς τους δύο προηγούμενους μήνες και σ' αυτούς που θα ακολουθήσουν μέχρι να ολοκληρωθούν τα προκριματικά κινδυνεύει να γκρεμίσει ότι έχτισε με ιδρώτα και αίμα τα προηγούμενα χρόνια.

Αν χαθεί το Γιούρο (όπως είναι πλέον πιθανό) χάνεται κατά πάσα πιθανότητα και το Μουντιάλ του 2018. Ο αποκλεισμός θα είναι διπλός και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Κατρακυλώντας στις θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης η Ελλάδα χάνει τις εύκολες κληρώσεις που είχε μέχρι τώρα. Αν συνεχισθεί η κατηφόρα στην κλήρωση για το Μουντιάλ του 2018 η Ελλάδα θα γυρίσει στην προ-Ρεχάγκελ εποχή. Σε όμιλο, δηλαδή, που ο πρώτος θα περνάει απευθείας και ο δεύτερος θα παίζει μπαράζ να έχει σαν αντιπάλους την Γερμανία και την Αγγλία! Όπως ακριβώς για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002.

Να τα κάνουμε πενηνταράκια: τελειώνοντας το Μουντιάλ της Βραζιλίας η Ελλάδα ήταν στην 13η θέση της Παγκόσμιας κατάταξης και στην 8η της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 18η θέση σε επίπεδο ΦΙΦΑ και στην 10η σε επίπεδο ΟΥΕΦΑ. Μικρό ακόμα το κακό, αλλά τα χειρότερα έρχονται. Όταν δηλαδή πίσω από την Ελλάδα που έχει 946 βαθμούς ακολουθούν σε απόσταση βολής: η Ουκρανία με 920, η Αγγλία με 919, η Ρουμανία με 876, η Τσεχία με 870, η Σλοβακία με 861, η Βοσνία με 837, η Ισλανδία με 837 και η Αυστρία με 810. Το σύστημα της βαθμολογίας είναι πολύπλοκο. Τα φιλικά ματς έχουν συντελεστή 1, τα προκριματικά Γιούρο-Μουντιάλ συντελεστή 2.5. Τελική φάση Γιούρο συντελεστής 3 και τελική φάση Μουντιάλ 4.

Τεράστιο ρόλο παίζει ο αντίπαλος. Για να βγει ο βαθμός δυσκολίας διαιρείται ο συντελεστής 200 με τη θέση του αντιπάλου στo FΙFA Ranking κλπ Κάπως έτσι λοιπόν η Πολωνία που κέρδισε τη Γερμανία ανέβηκε 26 θέσεις κι από την 70η που ήταν βρίσκεται στην 44η και η Σλοβακία που κέρδισε την Ισπανία κέρδισε 16 θέσεις.

Με τα Νησιά Φερόες να βρίσκονται στην 187η θέση το κέρδος σε περίπτωση νίκης είναι ελάχιστο. Έχει, όμως, τη σημασία του όπως και το φιλικό της Τρίτης με τη Σερβία. Αν ο Ρανιέρι ανακατέψει την τράπουλα και παρουσιάσει μια "δεύτερη" ομάδα σε περίπτωση ήττας η Ελλάδα θα χάσει κι άλλο βαθμολογικό έδαφος.

Η Εθνική οφείλει να επιστρέψει στις νίκες, όχι μόνο για να εξαντλήσει τις πιθανότητες για πρόκριση, αλλά και για να διατηρήσει τη θέση της στην παγκόσμια κατάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση τετέλεσται. Δεν θα έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει μόνο τα δικά της αγωνιστικά προβλήματα, αλλά κατά τεκμήριο ισχυρούς αντιπάλους, που θα κάνουν κάθε φιλοδοξία για πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018 απαγορευτική.

Ενδεχόμενος αποκλεισμός από το Γιούρο του 2016 δεν θα είναι μια παρένθεση (όπως ο αποκλεισμός από το Μουντιάλ του 2006), αλλά μια νέα κατάσταση που θα γυρίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε εθνικό επίπεδο, πολλά χρόνια πίσω. Αν δεν αποφευχθεί τελικά η κατάρρευση της εθνικής ομάδας θα καταρρεύσει μαζί της και η ΕΠΟ. Στερούμενη, δηλαδή, τα χρήματα των χορηγών.

Το σταυροδρόμι που έχει μπροστά της η Εθνική είναι καθοριστικό. Αν δεν καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και να πάει στα τελικά της Γαλλίας το 2016 η επερχόμενη καταστροφή είναι ορατή. Ο αποκλεισμός θα είναι διπλός και θα αφορά και το Μουντιάλ του 2018.
===================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου