Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ, ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ


Πηγή:
12/9/2014
Ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλα χαρτιά να βάλει στο τραπέζι. Η σκέψη για μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη εβδομάδα είναι αυτονόητη, μετά την εικόνα που διαμορφώθηκε στην ψηφοφορία για την τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να συγκρατήσει τους βουλευτές που μεταφέρουν στο κοινοβούλιο με τον τρόπο τους τα μηνύματα που παίρνουν από την εκλογική βάση.

Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στις επόμενες ψηφοφορίες, και μάλιστα στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθαυτό το αντικείμενο της ψηφοφορίας, αλλά η διάθεση των βουλευτών να διαφοροποιηθούν από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, το εκλογικό άγχος και ο εκνευρισμός που φέρνει η διαπίστωση ότι τελειώνει ο πολιτικός χρόνος για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Όσο παρουσιάζονται τέτοιου είδους αρρυθμίες, τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα της εξασφάλισης των 180 ψήφων για την προεδρική εκλογή. Και όσο φαίνεται αδύνατη η εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή τόσο ενισχύεται η αταξία στο εσωτερικό των Κ.Ο των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η ευφορία που καλλιεργήθηκε στη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, από τον Α. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο, εξατμίστηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί κανονικά στο τέλος του μήνα, χωρίς την έκπτωση, αφού οι αρμόδιες αρχές δεν είναι σε θέση ούτε να εφαρμόσουν άμεσα τις μικροδιορθώσεις που συμφωνήθηκαν. Την ίδια ώρα, η απόφαση του ΣτΕ εναντίον του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση που είχε διαφημίσει ως μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή την απόφαση και τώρα μένει έκπληκτη και αμήχανη μπροστά σε μια ξαφνική ανατροπή που ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν.

Στις παρεμβάσεις που έγιναν στη ΝΕΡΙΤ, όπως καταγγέλλεται, σχετικά με την κάλυψη της επίσκεψης του Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτυπώνεται με εναργή τρόπο η απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά της κυβέρνησης που βλέπει ότι το θέμα πια δεν είναι αν εκλέγεται ή όχι πρόεδρος αλλά αν μπορεί να νομοθετήσει.

Όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές είναι κοντά. Ο πρωθυπουργός δεν θέλει εκλογές αλλά μπορεί να υποχρεωθεί να τις κάνει σύντομα, δεδομένου άλλωστε ότι οι πιστωτές δεν του δίνουν αυτά που ζητά. Η ανακοίνωση από το ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να γίνει διάσκεψη για το χρέος τον Νοέμβριο ήταν μια πολύ κακή είδηση για την κυβέρνηση που δεν έχει καν να περιμένει μια ημερομηνία που να σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για την απομείωση του χρέους. Η αξιολόγηση από την Τρόικα θα γίνει κανονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο Παρίσι, όπως προέκυψε εκ των υστέρων, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν επέτρεψαν εξαγγελίες φοροελαφρύνσεων. Ο Γκ. Χαρδούβελης μεταφέρει στους συνομιλητές του στο Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει νέο πρόγραμμα, ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά είναι ήδη τόσο πολλές οι μνημονιακές εκκρεμότητες που πρώτα πρέπει να απαντηθεί αν η κυβέρνηση είναι σε θέση να υλοποιήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις πριν αναλάβει άλλες. Και, όπως όλα δείχνουν, δεν μπορεί. 
====================================================================================
Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου