Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ:ΦΟΥΣΚΩΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ



της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ
Οι «φουσκωτοί» είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Ποτέ δεν έρχονται στη δημοσιότητα επειδή επιβραβεύονται για τις επιδόσεις τους, επειδή συμβάλλουν στην εξέλιξη του αθλητισμού ή επειδή αποτελούν πρότυπο προς μίμηση. Άλλοτε κατηγορούνται για φόνο (όπως οι πορτιέρηδες στην υπόθεση του 20χρονου Αυστραλού τουρίστα στη Μύκονο το 2008), άλλοτε συμμετέχουν σε ναζιστικά τάγματα εφόδου, άλλοτε εμπλέκονται σε υποθέσεις της νύχτας, της μαφίας, των ναρκωτικών, σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, οτιδήποτε θρέφεται και επιβιώνει εκτός νόμου, εντός συστήματος, στις παρυφές της κοινωνίας. Το μπόντι μπίλντινγκ αφορά κυρίως ανθρώπους κινητές φαρμακαποθήκες. Διαβάζουμε συχνά ιστορίες για πρωταθλητές που ή πέθαναν από υπερβολική χρήση αναβολικών ή υπέστησαν μεγάλες μη αναστρέψιμες βλάβες της υγείας τους, είχαν παραισθήσεις ή κατέληξαν σε ψυχιατρικές κλινικές.

Η διπλή δολοφονία στην Καλαμάτα από δύο 19χρονους με καραμπίνες επαναφέρει το θέμα στην επικαιρότητα. Όχι γιατί θύτες και θύματα ζούσαν μέσα στον κόσμο των γυμναστηρίων, των συμπληρωμάτων διατροφής, των αναβολικών και ό,τι όλα αυτά εκφράζουν. Ούτε γιατί ένα χρέος 800 ευρώ (για αγορά σχετικών ουσιών) ήταν η αφορμή για τη θανατηφόρα συνάντηση. Τέσσερις άνθρωποι, με λευκά ποινικά μητρώα, βρέθηκαν πρωταγωνιστές σε έναν εφιάλτη.

Η καταγγελία των αναβολικών και του ανάλογου τρόπου ζωής είναι εύκολη υπόθεση και ξυπνάει κάθε φορά που ένα αποτρόπαιο γεγονός γίνεται κυρίαρχο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία, στα social media, στις παρέες. Όμως οι «φουσκωτοί» αντιπροσωπεύουν και ένα κόσμο αξιών μέσα στον οποίο κινούνται και τον οποίο αναπαράγουν, εμπλουτισμένο κάθε φορά.

Ο Σβαρτσενέγκερ και ο Ράμπο μοιάζουν σήμερα με καρτούν εκδοχές αυτού του τρομοκρατικού στρατού που λιάζεται στις παραλίες, κάνει βόλτες στις καφετέριες και στο facebook, γίνεται φαντασίωση για άνυδρους έφηβους, υψώνει σημαίες μίσους και επιθετικότητας. Αναμειγνύει τη ρώμη με τον εθνικισμό και την αρχαία Ελλάδα, μεταφέρει διαστρεβλωμένες πληροφορίες και ιδεολογήματα εγχάρακτα στο σώμα, τατουάζ που στέλνουν μηνύματα, φιλοξενώντας από σβάστικες και αστέρια μέχρι σύμβολα μύησης της ρωσόφωνης μαφίας...

Ας αφήσουμε στην άκρη τις ερμηνείες περί ανασφάλειας, μίσους για την κοινωνία, τραυμάτων της παιδικής ηλικίας, ναρκισσιστικής έκρηξης, διαταραχής φυλακισμένης σε υπερφυσικούς μυς. Αυτός ο υπερβολικά γεροδεμένος σωματότυπος, που παραπέμπει σε ανθρωποειδές και περιφρονεί την ανθρώπινη ζωή, πολλαπλασιάζεται σε χώρες που έχουν αυξημένα ποσοστά ακροδεξιών κομμάτων, διαδίδεται εκεί όπου οι τεχνητές κατασκευές είναι η εύκολη λύση για να αποσπάσει κανείς θαυμασμό, αναγνώριση, υπεροχή, να γίνει αποδεκτός –κι αν δεν γίνει να το επιβάλει–, να ενταχθεί σε μια ομάδα με συγγενείς αντιλήψεις και καταβολές. Ως τη στιγμή που μια καραμπίνα δημιουργεί θύτες και θύματα. Και η τραγωδία περνά στα αστυνομικά δελτία. Οι αιτίες «κυκλοφορούν», όπως και τα αναβολικά, ανενόχλητες, απρόσβλητες, ανεξέλεγκτες
.



Πηγή:Εφημερίδα "Καθημερινή"

====================================================================================

Κεραμιδόγατος
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου