Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Της Αγγελικής Σπανού
για το Tvxs
Ανεξάρτητα από το αν πρέπει ένα κόμμα να πολιτεύεται με βάση τις δημοσκοπήσεις, η προσπάθεια αποδόμησής τους είναι, κατά κανόνα, ένδειξη πολιτικής απελπισίας. Η  Νέα Δημοκρατία αμφισβήτησε τη δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών που δίνει προβάδισμα 3,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ (31,5%) έναντι της ΝΔ (28%), υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για εκτίμηση επιρροής» που αφορά περίοδο «πολύ προγενέστερη της σημερινής» και συνεπώς «δεν έχουν αξιολογηθεί σημαντικά γεγονότα». Με αυτό το σκεπτικό, η ΝΔ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για «φωτογραφία της στιγμής», εκφράζοντας την «έκπληξη και τους εύλογους προβληματισμούς» για την «(αντιδεοντολογική) καθυστέρηση δημοσίευσής της κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα από τον πελάτη». 

Αλλά σήμερα δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της Pulse για το "Ποντίκι" που δίνει και πάλι προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ τριών μονάδων έναντι της ΝΔ, ενώ αναδεικνύει και ένα νέο στοιχείο, ότι επιλέγεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως καταλληλότερο να διαχειριστεί την οικονομική κρίση. Και ίσως δεν υπάρχει κάτι πιο ενδεικτικό της γαλάζιας αγωνίας για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Δημοκρατία" που φωνάζει πως «η ΝΔ χάνει τη λαϊκή βάση» και αναφέρεται ακριβώς στην αναστάτωση που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις και στα σενάρια εθνικών εκλογών το Μάιο αλλά και μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο. Το antinews.gr από την πλευρά του εκφράζει την πικρία του για την πορεία της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι «εμείς τα γράψαμε νωρίς...».

Όσο πέφτει το ηθικό στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τόσο δημιουργούνται περίεργες καταστάσεις σε εσωκομματικό επίπεδο που δυσκολεύουν τους σχεδιασμούς των ηγεσιών. Το τελευταίο που περίμεναν στην Συγγρού ήταν να τους σκάσει θέμα Δ. Χριστογιάννη, με δηλώσεις του βουλευτή για την χούντα που «ήταν επανάσταση», τις οποίες στη συνέχεια ανασκεύασε, αλλά βέβαια η ζημιά είχε ήδη γίνει. Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ γίνεται ο κακός χαμός με φόντο την «πρωτοβουλία των 58» που επιχειρεί να αυτονομηθεί προκαλώντας την οργή στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ανησυχούν ότι το κόμμα τους πηγαίνει σε de facto αυτοδιάλυση.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι δύσκολο να επιχειρήσει κανείς προβλέψεις για τη συνέχεια, αφού ούτε η συνεννόηση με την Τρόικα πάει καλά ώστε να έχει να πατήσει κάπου η κυβέρνηση, ενώ στο εσωτερικό πεδίο ανακύπτουν διαρκώς δυσάρεστα θέματα, όπως η αναθέρμανση του μετώπου της τρομοκρατίας.

Οι κυβερνητικοί εταίροι, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, απολαμβάνουν όσο μπορούν τις δυνατότητες εξωστρέφειας που τους προσφέρει η άσκηση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, αλλά δεν γίνεται παρά να διαπιστώνουν ότι η θεωρία του success story έχει εξαντλήσει τα όριά της. Τους το λένε πια και οι φιλικές τους δυνάμεις, ενώ κανείς δεν βγαίνει μπροστά για να τους υπερασπιστεί. Αντίθετα, το σύστημα προσαρμόζεται για την υποδοχή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι που συμβαίνει πριν από κάθε πολιτική αλλαγή.
=============================================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου