Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

ΓΡΑΦΕΙ:Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ 

Ένας χρόνος τρικομματικής συγκυβέρνησης έκλεισε με την κοινωνία να διαλύεται εντελώς, τους Έλληνες να αυτοκτονούν, να μεταναστεύουν, να τρώνε από τα σκουπίδια, να πέφτουν σε εθνική κατάθλιψη αλλά τουλάχιστον τον Βενιζέλο τον έσωσαν. Όλοι μας ζήσαμε το πραγματικά εξοργιστικό θέαμα του κυβερνητικού μας πολιτικού σχηματισμού (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) να «κυνηγάει» τον πολιτικά τελειωμένο Γιώργο Παπακωνσταντίνου προσφέροντας κάλυψη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Στον ένα χρόνο της τρικομματικής συγκυβέρνησης αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ και την νέα πια συγκυβέρνηση μετά και τον ανασχηματισμό της  αποτελούν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως στην πολιτική υπάρχουν οι ιδέες αλλά υπάρχουν και οι καριέρες, είδαμε στην νέα κυβέρνηση του Πασοκονουδού να συνωστίζονται αρκετοί κλώνοι του παλιού δικομματικού συστήματος. Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Φώφη Γεννηματά, Όλγα Κεφαλογιάννη, Σίμος Κεδίκογλου, βάλτε και τον Παντελή Καψή γιο του Γιάννη Καψή και η μαγιονέζα των κλώνων έδεσε.
Ταυτόχρονα ζήσαμε την αναβίωση του Success Story No 2  με τον αγωγό TAP. Αν έπαιρνε κανείς στα σοβαρά τα πανηγύρια των τελευταίων ημερών για το αγωγό TAP, θα νόμιζε ότι ζει σε άλλη χώρα και όχι σε αυτήν που π.χ δεν υπάρχουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και κατάσχεται το σπίτι ενός ανέργου μεταλλεργάτη πατέρα δύο ανήλικων παιδιών στα Καμίνια, που για επτά μήνες ήταν με κομμένο ρεύμα, για χρέη 1.677 ευρώ στην εφορία. Η χώρα μας εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για οικονομικά νεοφιλελεύθερα πειράματα, για να μην πούμε ότι είναι το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο της τρόικας. Κατά τα άλλα ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον ισχυρό πρωθυπουργό και καμώνεται πως κυβερνά. Δεν έχει τολμήσει να μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση (αυτό θα το αποφασίσει και θα του το υποδείξει η τρόικα), δεν τολμά να μειώσει την αντικειμενική αξία των ακινήτων (και αυτό θα το αποφασίσει η τρόικα), δεν τολμά να μειώσει ή τέλος πάντων να κρατήσει σταθερό το 5% των μηνιαίων ομαδικών απολύσεων στις Ελληνικές επιχειρήσεις (και αυτό θα το αποφασίσει η τρόικα, που συζητά αύξηση από 5% σε 10%). Παρόλα αυτά καμώνεται πως κυβερνά. Αλλά και ένα μέρος της Ελληνικής Οικονομικής  Ελίτ πληρώνει αυτή την πολιτική των πειραμάτων της τρόικας. Μέχρι στιγμής βίωνε τα μνημόνια σαν να πρόκειται για καυτό νερό στη ντουζιέρα. Στην αρχή το απολάμβανε, καθώς απαλλασσόταν από όσα θεωρεί ενοχλητική λίγδα (υποχρέωση καταβολής αξιοπρεπών μισθών, ασφαλιστικές εισφορές κλπ), κατόπιν όμως λόγω της απότομης πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης άρχισε να τσουρουφλίζεται και η ίδια. Δυστυχώς για αυτήν ο θερμοστάτης ρυθμίζεται στο Βερολίνο και την Φρανκφούρτη.
Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που θα κρίνουν το μέλλον αυτής κυβέρνησης. Τα ακίνητα και οι άνεργοι
Είναι πια φανερό ότι η αλλαγή των οικονομικών συνθηκών μετέτρεψε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σε φοβερό οικονομικό βάρος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα 250.000 απούλητων κατοικιών και οι έρευνες των τραπεζών  λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον είκοσι χρόνια για να τα απορροφήσει η αγορά. Αν όμως, όπως αφήνει να διαφανεί η κυβέρνηση, επιθυμία της τρόικας (κατά τα άλλα κυβερνάει ο Σαμαράς) είναι να δοθεί οριστικό τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τραπεζικές οφειλές, τότε μπορεί η εξέλιξη αυτή να προσθέσει άλλες 150.000 κατοικίες στην αγορά εντός του 2014. Από την χαοτική αυτή κατάσταση θα χάσουν και οι δανειολήπτες αλλά και οι τράπεζες λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής των ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, ακόμη και στην περίπτωση που θέλουν να απαλλαγούν από τα ακίνητά τους για να διευκολυνθούν από πλευράς ρευστότητας αλλά και φορολογικά, θα έχουν πια ελάχιστες πιθανότητες, σχεδόν μηδαμινές, να το επιτύχουν σε μια αγορά που θα την χαρακτηρίζει η υπερβολική προσφορά και η ελάχιστη ζήτηση. Όσον αφορά τους άνεργους τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Το 2012 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 751 ευρώ ενώ το 2013 περιορίστηκε στα 586. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το επίδομα ανεργίας, που περιορίστηκε από 454 ευρώ το 2012 σε 360 ευρώ το 2013. Το χειρότερο όμως είναι ότι μόλις ένας στους έξι άνεργους λαμβάνει το επίδομα ανεργίας, παρά την προεκλογική δέσμευση (να ήταν και η μόνη) του κ. Σαμαρά και της Ν.Δ να επεκταθεί η ισχύς του από 12 σε 24 μήνες, για να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων σε μια περίοδο που αυξάνονται συνεχώς οι μακροχρόνια άνεργοι. Το Success Story συνεχίζεται.
ΥΓ.1- Αντ.Σαμαράς: «Μερικοί δεν αντέχουν την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης».
- Ναι, και βουτάνε από τα μπαλκόνια.
ΥΓ.2-Βασίλης Οικονόμου (Βουλευτής ΔΗΜΑΡ):«Σε λίγους μήνες θα βγούμε από το μνημόνιο».
-  Όντως μας ψεκάζουν.
ΥΓ.3-Φώφη Γεννηματά(Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας):«Για να είσαι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν χρειάζεται να ξέρεις σκοποβολή αλλά να στοχεύεις σωστά»
- Μας κουφάνατε.
ΥΓ.4-Οικονομικά από το Χάρβαρντ: Όταν το Google  δουλεύει τον Βενιζέλο.
Την δήλωση του Βενιζέλου ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα την είχε στην ενότητα «Ψυχαγωγία».
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

ΟΤΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΝΔ ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ-VIDEO

Όταν ο Βενιζέλος αποκαλούσε τη ΝΔ του Σαμαρά «καραδεξιά» 
Όσα χρόνια κι αν περάσουν από τη συγγραφή του «1984», ο Τζορτζ Οργουελ θα παραμένει πάντα επίκαιρος. Στην πολιτική οι χθεσινοί εχθροί είναι σημερινοί φίλοι, όχι γιατί έχει αλλάξει η πραγματικότητα αλλά γιατί έχουν αλλάξει οι σκοπιμότητες.

Αυτό αποδεικνύει και το βίντεο από ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου μεταξύ της εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, όταν αποκαλούσε τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά ακραίο δεξιό κόμμα, «καραδεξιά» όπως ακούγεται να λέει χαρακτηριστικώς, «μια συγκέντρωση ακραίων δεξιών στοιχείων». Σήμερα, βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνά μαζί της μολονότι υβρίζει ακόμα και τον ιδρυτή του. Τί αξίζει, όμως, η αξιοπρέπεια μπροστά σε μια αντιπροεδρία της κυβέρνησης και μερικά υπουργεία;

Δείτε τον Ευ. Βενιζέλο να αποκαλεί «καραδεξιά» τη ΝΔ του Αντ. Σαμαρά:

========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

TAP:ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΚΟΡΟΙΔΑ

Του Δ.Χρήστου
Κατάντημα της δημοσιογραφίας. Κάτι νεαροί που νομίζουν ότι, επειδή κρατάνε ένα μαρκούτσι έξω από το Μαξίμου και την Ιπποκράτους, ξέρουν, εκτός από πολιτική, και όλα τα ενεργειακά θέματα. Έτσι μας ενημέρωναν τις προάλλες πως η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και επιπλέον θα δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας! Πού τα βρήκαν όλα αυτά; Σε ένα non paper που έλαβαν από το Μαξίμου και το διάβαζαν χωρίς το παραμικρό αίσθημα ευθύνης. Ούτε φυσικά ελέγχθηκαν από τους, υποτίθεται, έμπειρους προϊσταμένους τους για τις ανοησίες που μας ξεφούρνιζαν για να δείξουν ότι η κυβέρνηση όπου να 'ναι θα απογειώσει τη χώρα. Φάε κόσμε μπούρδες για να μείνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος όσο περισσότερο γίνεται στην εξουσία.

ΓΙΑΤΙ τα σημειώνουμε όλα αυτά; Πρώτον, διότι η παραγωγός κοινοπραξία του φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (η αζέρικη Socar, η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil και η γαλλική Total) υπολογίζεται, καλώς εχόντων των υπολογισμών, να φτάσει την παραγωγή των απαραίτητων δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο περί το 2020. Ο αγωγός ΤΑΡ, που σκοπεύει να κατασκευάσει για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία, είναι χωρητικότητας 16 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο. Δεύτερον, η Ελλάδα στο συγκεκριμένο έργο είναι απλά φιλοξενούσα χώρα (Host Government Agreement) χωρίς καμία μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία του αγωγού TAP (στην οποία μέτοχοι είναι η νορβηγική Statoil 42,5%, η ελβετική AXPO 42,5% και η γερμανική Ε.ΟΝ 15%) που θα κατασκευάσει το δίκτυο, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει κατοχυρώσει έσοδα από τη διέλευση του αγωγού από όλο το βόρειο τμήμα των συνόρων.

ΓΙΑΤΙ επιχειρείται να γίνει αυτό το έργο; Διότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ δεν θέλουν την ενεργειακή ομηρεία της Ευρώπης από μία πηγή, τη Ρωσία. Φυσικά, για να συμβεί αυτό, πρέπει οι εναλλακτικές λύσεις να μπορούν να παράγουν και να μεταφέρουν φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές. Και στις σημερινές συνθήκες το κόστος εξόρυξης και μεταφοράς είναι οι δύο σημαντικότερες παράμετροι. Ας μην ξεχνάμε ότι στις 13 Ιουνίου του 2009 στην Άγκυρα, παρουσία του Μπαρόζο και του Ερντογάν, υπογράφηκε διεθνής συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αζέρικου φυσικού αερίου Nabucco, ο οποίος θα ήταν έτοιμος στο τέλος του 2013. Τα σχέδια για αυτόν τον αγωγό, ως επιχείρηση ματαίωσης του νότιου δρόμου (South Stream) μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία, λόγω υψηλού κόστους κατασκευής, ναυάγησαν παταγωδώς.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ αγορές θα πάει, αν γίνει το έργο αυτό, το αζέρικο φυσικό αέριο. Ένα μέρος στην Ιταλία, που έχει επάρκεια από το υγροποιημένο αέριο της Αλγερίας και γίνεται μεγαλέμπορος, και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελβετία, όπου αποφασίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2011 να καταργηθεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές μονάδες και να περάσει η χώρα έως το 2034 στη γενικευμένη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Μετά την Ιταλία και την Ελβετία, η πλέον ωφελημένη χώρα είναι η Αλβανία, καθώς στο Φίερι, από όπου θα βυθιστεί ο TAP για να φτάσει στην Ιταλία, θα γίνουν μεγάλες αποθηκευτικές μονάδες φυσικού αερίου. Εδώ προκύπτει το μεγάλο ερώτημα για τη βιωσιμότητα του έργου. Από το... τακούνι της Ιταλίας πώς θα φτάσει στην Ελβετία αφού δεν υπάρχει αγωγός; Ποιος παραγωγός ή έμπορος δεν θα υπολογίσει το ανταγωνιστικό ρίσκο αν οι Ρώσοι χτυπήσουν τις τιμές; Τα πράγματα ίσως ήταν καλύτερα εάν αποφάσιζε το Τουρκμενιστάν να βάλει και τη δική του παραγωγή στον συγκεκριμένο αγωγό. Όμως η Κίνα είναι πελάτης που δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν παραγωγό στην Ευρασία.


ΑΛΛΑ ας επιστρέψουμε στα πλεονεκτήματα για την "φιλοξενούσα" χώρα μας. Δεν βάζει μία, δεν παίρνει μία, ούτε καν διόδια διέλευσης! Οι περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή του αγωγού θα είναι όπως στα Ολυμπιακά έργα. Φτηνοί Βαλκάνιοι εργατοτεχνίτες χωρίς να είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθούν εγχώριοι εργολάβοι, ειδικά στο ακριβό υποθαλάσσιο κομμάτι του αγωγού. Ίσως η "Σωληνουργεία Κορίνθου", η τελευταία καλή εγχώρια επιχείρηση που έχει απομείνει κλάδο, λόγω απόστασης, κερδίσει το έργο κατασκευής του χερσαίου σωλήνα (διαμέτρου 48 εκ.) στο ελληνικό έδαφος. Άντε και κάποιες εκατοντάδες καντίνες με σάντουιτς και αναψυκτικά για τους εργάτες. Μετά θα υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας; Λίγες εκατοντάδες αν δημιουργηθούν κόμβοι προς τις βαλκανικές περιοχές και μερικές δεκάδες συντηρητές και σεκιουριτάδες. Άλλο όφελος; Διακλαδώσεις για εγχώρια κατανάλωση στη Βόρεια Ελλάδα μέσω ΤΑΡ. Είναι ασήμαντο; Όχι. Πάντως δεν είναι έργο που θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, ούτε με την πραγματική σημασία της λέξης, την μετατρέπουν σε ενεργειακό κόμβο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, επιχειρώντας να παραπλανήσει με φιέστες και υπερβολές τον ελληνικό λαό. Δεν έχουν κανένα στρατηγικό σχέδιο εθνικής εξόδου από την κρίση, πουλάνε τα πάντα και μετέχουν με το αζημίωτο στη λεηλασία που γίνεται στον τόπο μας. Αγοράζουν χρόνο και δεν θα διστάσουν να... κουνήσουν το τάβλι για να σωθούν από την εκλογική πανωλεθρία. Πανηγυρίζουν γιατί μας έπιασαν κορόιδα! Πουλάνε τη χώρα και συρρικνώνουν τον ελληνισμό. Πρόθυμοι να σκοτώσουν τη μάνα τους για τη δόση τους. Τη δόση της εξουσίας.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ"- 30/6/2013
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Των Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Γιάννη Βαρουφάκη 
---------------------------------------------------
Η "Αυγή" δημοσιεύει ολόκληρο το άρθρο των καθηγητών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Γιάννη Βαρουφάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα "The New York Times". Το άρθρο έχει προκαλέσει αίσθηση και αρκετές συζητήσεις στην Ελλάδα. Στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε να ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο των δύο καθηγητών απευθυνόμενος προς τον Π. Λαφαζάνη: "Μόλις χθες δυο οικονομολόγοι δεν υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμνημονιακός αλλά φιλοαμερικάνος; Δεν σας είδα να αντιδράτε σε αυτό το άρθρο». Οργισμένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους νεοαποικιοκράτες των ΗΠΑ, ούτε με τους νεοαποικιοκράτες της Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια ανεξάρτητη κυρίαρχη, προοδευτική, σοσιαλιστική Ελλάδα».
------------------------------------------------
ΑΘΗΝΑ (23 Ιουνίου 2013)
Το ξαφνικό κλείσιμο του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στις 11 Ιουνίου, της ΕΡΤ, οδήγησε σε μια πολιτική τραγωδία. Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της ΕΡΤ κατέλαβαν τα κτήριά της και πλήθος κόσμου συνέρρευσε μαζικά προκειμένου να διαδηλώσει τη συμπαράστασή του. Οι τηλεοπτικοί δέκτες μαύρισαν, όμως οι εκπομπές επανήλθαν μέσω του Διαδικτύου και πολύ σύντομα τηλεοπτικοί σταθμοί από όλη την Ευρώπη έπιασαν ξανά το σήμα. Μέσα σε μια μόλις νύχτα, ένας κρατικός οργανισμός που κατηγορούνταν από καιρό για διαφθορά και ευνοιοκρατία μετετράπη σε φωνή της δημοκρατικής αντίστασης.
Αυτή η κρίση θα μπορούσε ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση και να φέρει στην εξουσία την αριστερή αντιπολίτευση. Αυτό δεν θα ήταν κακό, ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ. Οι πολιτικές που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή περιφέρεια χειροτερεύουν τις συνέπειες της κρίσης και απειλούν την ευρωπαϊκή ακεραιότητα, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα απέρριπτε αυτές τις αυτοκαταστροφικές πολιτικές, θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.
Ταξιδέψαμε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου, μια μέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να μετάσχουμε σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΤ3, έναν από τους τοπικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Η συνέντευξή μας δεν έλαβε χώρα ποτέ, αφού στο μεταξύ ο σταθμός είχε πάψει να λειτουργεί λίγες ώρες πριν. Όμως, την ώρα που ήμασταν εκεί, πέσαμε πάνω στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, που παραλίγο να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Ο κ. Τσίπρας διεξάγει τώρα μια καμπάνια που στόχο έχει να επανιδρύσει την ΕΡΤ ως ανεξάρτητο φορέα ενημέρωσης. Αφού χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους, ο κ. Τσίπρας ήρθε μαζί μας σε μια αίθουσα κοντά στον σταθμό, στην οποία επρόκειτο να δώσουμε μια ομιλία οικονομικού περιεχομένου και η οποία ξαφνικά μάζεψε ένα πλήθος 2.000 ακροατών.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, έκλεισε την ΕΡΤ με σκοπό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο Δημόσιο. Εάν οι συνεταίροι του στην κυβέρνηση δεν ευθυγραμμιστούν μαζί του, τότε θα έχουμε νέες εκλογές, στις οποίες αναμένεται να καταποντιστούν. Όμως, ίσως ο κ. Σαμαράς να υπερέβαλε αυτή τη φορά.
Παρά τις αδυναμίες της, η ΕΡΤ είναι το μοναδικό μαζικό, πλουραλιστικό φόρουμ δημόσιας συζήτησης που διαθέτουν οι Έλληνες. Το κλείσιμό της εξόρισε από τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα κάθε μη δημοφιλή πολιτικό λόγο και πολλές τοπικές ειδήσεις. Έτσι η κυβέρνηση μετέτρεψε μία συζήτηση για τη λιτότητα και την οικονομία των αγορών σε έναν ανοικτό αγώνα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Σ' αυτό τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εναλλακτική και ο Τσίπρας ο άνθρωπος που έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.
Εάν επιτύχει, τίποτα που να θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στη δικτατορία της περιόδου 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα διαφωνήσει έως ένα βαθμό με τις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Γεγονός παραμένει όμως ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Ουάσιγκτον.
Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετωπίσει με τρόμο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το κρατούν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο το έχουν ήδη αρπάξει επενδυτές που γνωρίζουν ότι πρόκειται να αποπληρωθεί. Οι μεγάλοι παίκτες της οικονομίας στην πραγματικότητα ανησυχούν για όσα μπορεί να συμβούν αλλού, εφόσον ένα αριστερό κόμμα κερδίσει στην Ελλάδα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τραπεζίτες να έχουν μια τέτοια αντίδραση. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, όμως, δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει μια τόσο μυωπική στάση.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν θέλουν να αφήσουν το ευρώ ή να δουν την Ευρωζώνη να αποσυντίθεται, κάτι που θα συμπαρέσυρε και την ίδια την Ε.Ε. Γνωρίζουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση με την όλο και σκληρότερη λιτότητα, όλο και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει οικτρά.
Εάν οι σημερινές πολιτικές δεν αλλάξουν, η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας επίκειται. Οι βασικές προϋποθέσεις για μια μεταρρύθμιση σε προοδευτική κατεύθυνση βρίσκονται ήδη μέσα στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες. Περιλαμβάνουν την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με την εφαρμογή και στην Ευρώπη ενός προγράμματος tamp και μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενίσχυσης των πολιτικών για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις και την ανεργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει ακόμα να πολεμήσει την αυξανόμενη πείνα με γεύματα στα σχολεία και κουπόνια τροφίμων, καθώς και το ξενοφοβικό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητούσε την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διάσωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια αναπάντεχη καμπάνια για την αλλαγή των ελαττωματικών πολιτικών που κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά περήφανη χώρα, η οποία έχει προσφέρει κατά το παρελθόν αρκετές καλές ιδέες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τη λαϊκή διακυβέρνηση, την οποία προτιμούμε παγκοσμίως να αποκαλούμε με το ελληνικό όνομά της.
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Κ.ΚΑΝΑΒΟΥΡΗΣ:Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΤ

Αυτή η μάχη, η μάχη της ΕΡΤ, δεν είναι σαν τις άλλες. Αυτή η μάχη έχει κερδηθεί. Όσο κι αν προσπαθεί η συστημική πληροφόρηση και η συστημική διανόηση, που στις οριακές καταστάσεις αποδεικνύει το χυδαίο (με την έννοια της φτήνειας) επίπεδό της, το γεγονός δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί: η μάχη της ΕΡΤ έχει κερδηθεί υπέρ των εργαζομένων της και υπέρ του ελληνικού λαού. Οι μεν εργαζόμενοι κρατούν ανοιχτή την ΕΡΤ -τηρώντας τη νομιμότητα- πάνω από δύο εβδομάδες και ο λαός, πέρα από την ενσώματη παρουσία του σ' αυτή τη μάχη, μια συγκλονιστική παρουσία, πρέπει να πούμε, στον αύλειο χώρο της ΕΡΤ, ο λαός που συσσωματώθηκε με απίστευτα νούμερα προσήλωσης στο μεταδιδόμενο, από το Διαδίκτυο και μόνο, γεγονός, δείχνουν ότι η μάχη έχει κερδηθεί.
Αυτός ο τεράστιος χώρος αλήθευσης των γεγονότων είναι εδώ. Είναι πραγματικότητα. Τελεία και παύλα. Μια ολόκληρη κυβέρνηση δεν άντεξε στο βάρος της αλήθειας και εξέπεσε από την ισχύ της. Λιγόστεψε το βάρος της, λιγόστεψε η ήδη σμικρή πειθώ της, λιγόστεψαν τα ύψη των ανθρώπων που επιμένουν να γρονθοκοπούν και να λακτίζουν την ελληνική δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός, αυτή η χειμαζόμενη και -ναι- ασυνάρτητη επί μακρόν πληθύς, συγκροτήθηκε επιτέλους, έστω και πρωτόλεια, γύρω από μια καθολική απόφαση: η ΕΡΤ δεν κλείνει. Όχι να μην κλείσει η ΕΡΤ, που είναι αίτημα. Η ΕΡΤ δεν είναι κλειστή. Ειπώθηκε από έναν λόγο αναβλυζόμενης αιφνιδιαστικά πανδημίας. Εκάς οι βέβηλοι, είπε αυτός ο πάνδημος λόγος. Δεν παρακάλεσε, δεν αιτήθηκε, δεν διεκδίκησε καν. Απλώς συνειδητοποίησε την κοινή του αίσθηση, που πυκνώθηκε ως απόλυτη διατύπωση: η ΕΡΤ δεν είναι κλειστή. Γι' αυτό η μάχη της ΕΡΤ είναι μια μάχη κερδισμένη. Επειδή η ΕΡΤ μένει ανοιχτή, δείχνοντας τους υπαίτιους της παρανομίας. Αυτά τα αθύρματα που συνέπηξαν μια παραζαλισμένη κυβέρνηση πιασμένη από τις γραβάτες της, μια κυβέρνηση αθρόας γελοιότητας (και γι' αυτό επικίνδυνης) και αηδιαστικής λιποειδούς γυμνότητας, μια κυβέρνηση ηττημένη ηθικά, πολιτικά και αισθητικά, όπως φάνηκε από την αναμέτρησή της με το καθολικό γεγονός του ελληνικού βίου που λέγεται ΕΡΤ. Ένα σχετικό άπειρο δηλαδή, που το κουβαλάει ο καθένας ως σύσταση, αλλά και -κυρίως- ως πρόταση του χειρονομημένου και χειρονομούντος εαυτού του σ' αυτό το "πιο μεγάλο, το πιο δύσκολο και το πιο ωραίο ταξίδι, που είναι το ταξίδι από τα μάτια του ενός στα μάτια του άλλου", όπως έλεγε, έγραφε και έπραττε ο αείμνηστος, συγκλονιστικά αγαπητικός φίλος μας, Κωστής Μοσκώφ.
Αυτό το ταξίδι είναι η ΕΡΤ. Αυτή η ελευθερία του ταξιδιού, με τις νίκες και τις ήττες του. Με το κειμήλιο παρελθόν και το αμφίκοπο νόμισμα του μέλλοντος χρόνου. Με το αποθηκευμένο ελάχιστο μιας αέναης γλώσσας και με υποδεικτικό απύθμενο της σεμνότητας μπροστά στο καθ' έκαστα και στο καθ' όλου άπειρο των ανθρώπων. Αυτό τα κνώδαλα της δουλόφρονης εξουσίας αλλά και οι κερματικοί υπηρέτες τους δεν το κατάλαβαν. Μα, αν το καταλάβαιναν, θα ήταν άλλοι. Πώς είναι δυνατόν να καταλάβουν μια δοξαριά του Σκαλκώτα; Εννοώ τη δόξα αυτής της δοξαριάς που συναντάται με τον ήχο του Σολωμού για να συγκροτήσει μια αντίληψη του άγνωστου. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να μην ηττηθούν, άνθρωποι της μιας στιγμής, άνθρωποι πρόχειροι και πρόθυμοι, να μην υπάρξουν παρά μόνο εις βάρος των άλλων, πώς είναι δυνατόν να νικήσουν; Τρώνε τις λέξεις τους και πίνουν από τον μυστικόβουλο εαυτό τους. Τρώμε το φαΐ που κερδίσαμε από την πραγματικότητα και πίνουμε το καθαρό νερό της ύπαρξης -το ίδιο νερό που θέλουν να μας το στερήσουν και που ήδη έχουν πνιγεί μέσα στη φοβερή ροή του-, αυτό το νερό που μας δόθηκε και το τιμούμε.
Πώς είναι δυνατόν να νικήσουν; Γι' αυτό δεν νίκησαν. Όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικές της εξουσίας και μέθοδοι του φόβου. Μέθοδοι αφαίρεσης της πραγματικότητας από το συνειδητό και το ασύνειδο του καθενός και όλων μαζί. Μέθοδοι αντιποίησης της ποίησης. Της έργω θελήσεως. Σ' αυτό το πεδίο δίνεται η καινούργια μάχη: η μάχη της αντίληψης. Το να αντιληφθούμε δηλαδή ότι κερδίσαμε, το να αντιληφθούμε ότι δεν γίνεται να φοβηθούμε γιατί είμαστε εμείς που έχουμε νικήσει. Είμαστε εμείς που τους τρομάξαμε, είμαστε εμείς που τους έχουμε κυνηγήσει μέχρι τις σπηλιές του αρχαϊκού -και γι' αυτό φασιστικού- τους λόγου. Είμαστε εμείς που τους οδηγήσαμε σ' αυτόν τον απίθανο -και ακραία επικίνδυνο- αχταρμά που παριστάνει την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το πολύπλοκο της κάθε νίκης. Που όμως δεν πρέπει να φοβίζει, αλλά να επιμένει.
Είναι νίκη το ότι ένα απόπλυμα όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με την ακατονόμαστη Ζέττα Μακρή ηγούνται του υπουργείου Υγείας. Το σύστημα βρήκε ακόμα χειρότερους και από τον Λυκουρέντζο. Αυτό μπόρεσε. Είναι νίκη το ότι το σύστημα δημιούργησε την παράκρουση μιας υπευθυνότητας με απεύθυνση την ανυπαρξία. Εννοώ την ατελή ιδιότητα ενός υφυπουργού -μετρ της συστημικής δημοσιογραφίας- όπως ο Παντελής Καψής, που δεν δίστασε να αναλάβει το αβίωτον προς άγραν του αβρώτου. Το κυνήγι της ΕΡΤ προς όφελος όλων των σκυλιών του συστήματος. Ένα κυνήγι χαμένο, από την ίδια του την αφορμή. Εμείς νικήσαμε. Εσείς να δούμε τώρα.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΑΥΓΗ"- 30/6/2013
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΣ:ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑΓΚΡΑ

Φαίνεται ότι στον εγκεφαλικό φλοιό των γερόντων που κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη κάποια κύτταρα έχουν γίνει συν τω χρόνω υπερτροφικά και υπερευαίσθητα, ενώ κάποια άλλα έχουν εκφυλιστεί τελείως. Αλλιώς δεν εξηγείται η αστραπιαία ταχύτητα και η κολοσσιαία γενναιοδωρία με την οποία οι εν λόγω γέροντες αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, τα προβλήματα των τραπεζών - και των τραπεζιτών παρεμπιπτόντως. Σε αντίθεση με τη χελωνιαία βραδύτητα και την αβυσσαλέα τσιγκουνιά με την οποία αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα - την ανεργία των νέων, για παράδειγμα.
Δείγμα αυτής της ιδιότυπης κυτταρικής λειτουργίας έδωσε η τελευταία σύνοδος κορυφής, που ασχολήθηκε, αν πιστέψουμε το διαφημιστικό μέρος τουλάχιστον, σχεδόν αποκλειστικά με την ανεργία των νέων. Διάφορες αποφασιστικές έως μαχητικές δηλώσεις είχαν προηγηθεί, ο Σόιμπλε διεκδίκησε βραβείο κοινωνικής ευαισθησίας, διακηρύσσοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει να καταστραφεί μια γενιά, άλλοι ηγέτες εξέφρασαν τον τηλεοπτικό τους πόνο για τους άνεργους νέους - όλα συγκινητικά και εξόχως ευρωπαϊκά εν ολίγοις. Μέχρι την ώρα των αποφάσεων.
Εκεί, στις αποφάσεις, έπαιξαν τον ρόλο τους τα κύτταρα που αναφέραμε. Τσιγκουνιά και βραδύτητα - αυτά επεκράτησαν. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν το 2014 και το 2015, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων σε είκοσι χώρες της Ευρώπης. Μέχρι και ο Ψυχάρης χαρακτήρισε τα μέτρα "ασπιρίνες" - φανταστείτε. Και δεν είναι ούτε καν ασπιρίνες, αν υπολογίσουμε ότι το μερτικό της Ελλάδας, που έχει αυτή τη στιγμή μισό εκατομμύριο άνεργους νέους, υπολογίζεται ότι θα είναι 160-180 εκατομμύρια ευρώ. Μια ασπιρίνη δηλαδή κάθε άνεργος να χρειαστεί, πάνε τα λεφτά.
Όσον αφορά στις τράπεζες, όμως, τα υπερτροφικά κύτταρα των γερόντων λειτούργησαν εξαιρετικά. Αφού τις μπούκωσαν με ένα πακτωλό βιάγκρα (συγνώμη, δις) τα τελευταία χρόνια, άνοιξαν στη σύνοδο και την πόρτα για να θεωρούνται οι καταθέτες επενδυτές. Και άρα να κουρεύονται, οι μεγάλοι κατ' αρχάς, αλλά χωρίς να αποκλείονται και οι μικροί, για να σωθούν τα ιδρύματα αυτά που η Ευρώπη θεωρεί προφανώς κοινωφελή. Και κάτι παραπάνω, αν κρίνουμε πόσο καλύτερα φέρεται η τρόικα στις τράπεζες από τον ΕΟΠΥΥ.
Ευρωπαϊκή αναλγησία, καπιταλιστικό αλτσχάιμερ, όπως και να το πεις, έχει και κάτι καλό: Οι γέροντες του γερασμένου συστήματος δεν καταλαβαίνουν ότι από εκείνους που αγνοούν τα εκφυλισμένα τους κύτταρα θα το βρουν...
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΑΥΓΗ"- 30/6/2013
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ:ΟΥΑΟΥ! - ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ TAP

Επειδή έχει ζέστη και ούτε εγώ αντέχω να γράφω πολλά, ούτε εσείς να διαβάζετε πολλά, ας τελειώσουμε με την τεράστια Αζερμπαϊτζανή επιτυχία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, με λίγες λέξεις. Λέξεις που δεν είναι δικές μου, αλλά προέρχονται από την ενημέρωση που έκαναν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός, Ασημάκης Παπαγεωργίου για τον αγωγό ΤΑΡ.
Πρώτον (και επιτυχέστερον): «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα του Δημοσίου από τη λειτουργία του αγωγού εκτιμώνται σε 320 εκατ. ευρώ, σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.ΔΕΝ προβλέπεται από το Δημόσιο η είσπραξη τελών διέλευσης,!!!
Δεύτερον (και φοβάμαι επικινδυνότερο): «Δεσμευτήκαμε για ταχεία (fast track) ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, δηλαδή μεταξύ άλλων τις απαλλοτριώσεις και την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Ήδη, έχει συμφωνηθεί η συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους της Κοινοπραξίας και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία σε δυο μήνες θα έχει καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα του έργου».
Τρίτον (και εις υγείαν του κορόιδου): «Στο αρχικό σχήμα του ΤΑΡ στο οποίο συμμετείχαν η ελβετική ΑΧΡΟ, η νορβηγική Statoil και η γερμανική Ε.ΟΝ εισέρχονται τα μέλη της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ (ΒΡ, Total και η αζέρικη Socar)».
Δεν προσπαθώ να μειώσω το μέγεθος της επιτυχίας, διότι απλώς δεν υπάρχει καμία επιτυχία για την Ελλάδα.

Συγχαρητήρια για την επιτυχία τους αξίζουν οι ΒΡ, Total, Socar, ΑΧΡΟ, Statoil και Ε.ΟΝ. καθώς και οι μέτοχοί τους.
ΠΗΓΗ:BLOG "ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ"
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Α.ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ:ΝΑΙ, ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ-ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ

του Αριστείδη Καλάργαλη- Εφημερίδα "Αυγή"- 29/6/2013
Ο κάθε τόπος, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, υπερηφανεύεται για τους πνευματικούς ανθρώπους που κατάγονται απ' αυτές. Τώρα το καλοκαίρι και στην πιο μικρή κοινότητα, στην οποία έμεινε μόνο το όνομα, σου δείχνουν σπίτια, προτομές, τάφους των σημαντικών γόνων που γεννήθηκαν σ' αυτές. Το όνομά τους δόθηκε σε δρόμους, πλατείες, σχολεία, καλοκαιρινές γιορτές και σε αθλοθετημένα βραβεία. Μόνο που πολλές φορές το ενδιαφέρον και η αγάπη εκδηλώθηκε πολλά χρόνια μετά την αποδημία των σημαντικών αυτών συμπολιτών μας.
Όσο ζούσαν, κάποιους από αυτούς, ειδικά τους ποιητές και τους ζωγράφου, τους θεωρούσαν λοξούς, φευγάτους. Πολλοί από μας θεωρούν σπατάλη την ενασχόληση με τα γράμματα και τις τέχνες, μ' ό,τι δημιουργεί πολιτισμό. Την άποψη αυτή τη συναντάμε τόσο στον καθημερινό άνθρωπο, όσο και σ' αυτούς που διοικούν. Πρόσφατα με το κλείσιμο της ΕΡΤ κάποιος δημοσιογράφος, απ' αυτούς της τρομάρας, σχολίασε επικριτικά την ύπαρξη και δραστηριότητα των μουσικών συνόλων. "Είναι δυνατόν για τα βιολιά να πέσει η κυβέρνηση;", σχολίασε. Αυτός και οι όμοιοί του θεωρούν, πεταμένα λεφτά ότι διατίθεται για πολιτιστικές δραστηριότητες και πνευματική δημιουργία.
Αυτά τα βιολιά, μαζί και όλα τα μουσικά όργανα, τη χορωδία και τους τραγουδιστές του Μουσικού σχολείου Βόλου χάρηκαν, απόλαυσαν και χειροκρότησαν οι θεατές στο κατάμεστο θερινό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", την Πέμπτη το βράδυ. Τα νιάτα με τη ζωντάνια τους, παρουσίασαν τη νέα τους μουσική δουλειά "Μουσικές της Μεσογείου". Τραγούδια και μουσική από τις χώρες της Μεσογείου συνάντησαν την αύρα του Παγασητικού και το αεράκι του Πηλίου. Μα πάνω απ' όλα ένιωθες τη δροσιά των εφήβων, να φεύγει μαζί με τις νότες, και τα τραγούδια στον ουρανό, στον καθένα από εμάς. Απ' αυτά τα παιδιά θα βγούνε αρκετοί δημιουργοί. "Είστε έτοιμοι τραγουδιστές και μουσικοί" είπε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο οποίος ήταν καλεσμένος του σχολείου. Όλοι, καθηγητές, μουσικοί, και γονείς αναφέρθηκαν στο πιθανό κλείσιμο των Μουσικών σχολείων, όπως έγινε με τα Αθλητικά. Γιατί στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών λογαριάζουν μόνο το χρήμα και αν παράγεται κάποιο υλικό προϊόν. Η μουσική παιδεία, η καλλιέργεια της ψυχής, το πνευματικό ανέβασμα των μαθητών, των αυριανών πολιτών και της κοινωνίας τους αφήνει αδιάφορους. Ίσως και να θέλουν το πνευματικό τέλμα και την προσωπική αποχαύνωσή μας. Πολλοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές μάλλον δεν θα διδάξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Με τα βιολιά θα ασχολούνται τώρα, εδώ έχουμε να κάνουμε με οικονομικά πλάνα και νούμερα.
Η μουσική, ο χορός, το θέατρο, τα γράμματα, οι τέχνες ό,τι μιλά στη ψυχή του ανθρώπου χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Στις μαύρες μέρες χρειαζόμαστε τους στίχους, το χρώμα, τη μουσική να μας ενώσουν με το παρελθόν, στο οποίο κολακευτικά αναφερόμαστε. Μ' αυτά θα πορευτούμε, όπως τόσους αιώνες, για να αντιμετωπίσουμε τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες.
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)



Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΣΤΑΘΗΣ-ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, σας γράφω απ’ τα υπόγεια του Μαξίμου. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απουσίας μου αυτές τις ημέρες: βοηθούσα τον Χρύσανθο να κάνουμε τον ανασχηματισμό. Πολύ κουραστικό: παίζαμε την κολοκυθιά ώσπου την ξεράναμε, μετά μαδήσαμε όλες τις μαργαρίτες της τέως διοικήσεως ΠΑΣΟΚ, ύστερα πήγαν οι καραμπόλες σύννεφο (η μαύρη μπίλια έβρισκε συνεχώς τον κ. Αβραμόπουλο), αλλά στο τέλος τα καταφέραμε. Λόγω της σημασίας που δίνουμε πλέον στην πρωτογενή παραγωγή φτιάξαμε μια κυβέρνηση περιβόλι.
Της οποίας η πραγματική σύνθεση έχει ως εξής: Πρωθυπουργός: Αγγελα Ψυχοβγάλτρα Μέρκελ. Υποπρωθυπουργός:  Αντώνης Σαμαράς. Επίτιμος Uber Alles Πρωθυπουργός: Μπαράκ Ομπάμα.
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Μπενύτο. Υπουργός Εξωτερικών: Μπενίτο. (Ο κ. Αβραμόπουλος στο εξής θα «περιφέρεται ασκόπως» στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης και Τουρκικών Προκλήσεων.) Εδώ επίσης να σημειώσουμε ότι ο Μπενύτο - Μπενίτο χωρίς Διαμαντοπούλου θυσιάζεται για μιαν ακόμα φορά υπέρ πατρίδος - «απορώ πώς εκυβερνάτο επ’ εσχάτοις η χώρα χωρίς τον Χρυσοχοΐδη», έλεγε συνεχώς ο Χρύσανθος και του κάναμε ολική επαναφορά - άμωμος και αναμάρτητος ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα μπορέσει να δώσει μια νέα ορμή στο σύνθημά μας η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Κλείνει ούτω πώς και μια άλλη παλιά πληγή του μονοκομματικού δικομματισμού: αυτά τα δύο κόμματα που εσφάζοντο μεταξύ τους, ποιο θα μας σφάξει περισσότερο, τώρα θα αλληλοσφάζονται για τον ίδιο λόγο.
Υπερυπουργός Οικονομικών και Φορομπηχτικής Ικανότητας ο τρικέφαλος σκύλος της Τρόικας, Κέρβερας Στουρνάρας. Επικεφαλής Τρίίίίτου Προγράμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νεοφιλελευθερισμός σε στιγμές ευτυχίας. Πιο δεξιά απ’ τον νέο Υπουργό Απολύσεων Κυριάκο υπάρχουν μόνον οι επόμενες απολύσεις. (Εδώ να μνημονεύσουμε τον κ. Μανιτάκη, όστις έσκαβε τον λάκκο των απολύσεων για τους άλλους κι έπεσε ο ίδιος μέσα.)
Υπουργείον Πένθους για τη ΔΗΜΑΡ. Υπουργός Γρηγόρης Ψαριανός(σάουντρακ απ’ τον χορό του Ζαλόγγου). Υφυπουργοί κάτι φίλοι μου Συριζαίοι που έχουν αρχίσει συνομιλίες με το 1,5% του εκλογικού ποσοστού της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που τον κρατούσαν καθηλωμένον στο 4%.
Υπουργείον Υγείας. Βρυκόλαξ, Αδωνις Γεωργιάδης. Θα χυθεί αίμα. Μυστηριώδεις εξαφανίσεις ασθενών. Εντατικές θεραπείες ασθενειών με ξόρκια στην αρχαία ελληνική. Ανεξήγητες θεάσεις UFO ψυχοπομπών. Νέα μαντζούνια πολύ φθηνά για τον λαό. Ο άλλος κόσμος έρχεται πιο κοντά μας σε μια νεοπλατωνική ενατένιση του κοκίτη, όταν δεν έχεις διαθέσιμο εκτόπλασμα.
Φώφη! Η επιστροφή! Τα λόγια είναι περιττά! Ηχούν οι σάλπιγγες των αγγέλων! Σιδηρόφραχτες Μεραρχίες με επικεφαλής Στρατηγούς των 900 ευρώ τον μήνα πιάνουν τα γιοφύρια, η χώρα είναι πλέον ένα απέραντο βυζαντινό Απληκτο. Φώφη φορ έβερ.
Υπουργός ΥΕΝΕΔ: Παντελής Καψής. Ο κ. Ψυχάρης και ο κ.Μπόμπολας δεν ευκαιρούσαν οι ίδιοι. Κι έτσι ο υιός Ψυχάρης (Σύμβουλος του κ. Σαμαρά) έστειλε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Θα κλάψουνε μανούλες (με την καλή έννοια, απ’ τη χαρά τους).
Εν κατακλείδι έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό κι ευέλικτο σχήμα που περιέχει σταθερές αξίες, όπως ο κ. Δένδιας, ο κ. Τσάο Ρούλα Κεδίκογλου κι ο Κόκκινος Πάνος που θα τον τρέχουν φέτος στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο κι άλλα μετερίζια του πολιτισμού.
Συνεπώς μην ανησυχείτε, εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που αντέχουν τον εαυτόν τους όπως ο κ. Πρετεντέρης, ουδεμία θυσία του ελληνικού λαού υπέρ των 600 οικογενειών θα πάει χαμένη.
Με λίγους ή πολλούς περισσότερους ανέργους, με κατασχέσεις σπιτιών, με λουκέτα στα μαγαζιά, με αυτοκτονίες πολιτών, θα πιάσουμε τους στόχους μας για μεγαλύτερη ύφεση, μεγαλύτερες δημοσιονομικές τρύπες, ολοκληρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και πλήρη εκχώρηση του πλούτου της χώρας.
Αδωνις Φώφη φον Σόιμπλε Κυριακομητσοτάκης. Ερμη Ελλάδα, απ’ την εποχή των Γρυπών και των Αρπυιών έχουν να σ’ την πέσουν τέτοια όντα...
ΥΓ.: Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος απέχει μιαν ανάσα απ’ τον Πρωθυπουργικό Θώκο. Μιαν ανάσα καυτή στο σβέρκο του Αντώνη. Θαυμάζω το γεγονός ότι ο Μπενύτο δεν έχει ακόμα δαγκώσει τον πρωθυπουργό
- έχουν περάσει 23 ώρες κι ακόμα αυτοσυγκρατείται.
ΥΓ.2: Παραμένω στο μπούνκερ των υπογείων του Μαξίμου, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σε λίγες μέρες θα έχετε πάλι νέα μου. Αν δεν έχετε, δεν θα έχω κι εγώ...
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΣ:Ο ΧΑΛΙΑΣ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ)

Τον είδαμε να χαμογελά εν μέσω της κατήφειας και να λάμπει εν μέσω της σκοτούρας κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Βενιζέλος, ο εθνικώς υπεύθυνος, ο κερδισμένος της μοιρασιάς, ο σωτήρ του Σαμαρά -αυτό λένε τα υμνολόγια.   Ο εθνικώς υπεύθυνος Βενιζέλος, όμως, ο ευέλικτος και εύκαμπτος, ο φιλόδοξος και φλύαρος, δεν είναι -όπως τρομπάρουν ορισμένοι και ο ίδιος- ο ισχυρός άνδρας της συγκυρίας. Είναι ο χάλιας της, έστω κι αν αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ο κυρίαρχος του παιγνιδιού και ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τσίρκου που παριστάνει την κυβέρνηση τετραετίας.   Είναι χάλιας γιατί έχασε κάθε είδους επαφή με τον κόσμο της λεγόμενης "δημοκρατικής παράταξης" αποδεχόμενος να γίνει αδελφοποιητός του Σαμαρά και του Άδωνι. Τον φτύνουν οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κι ας φαντασιώνεται ότι τον δροσίζει κεντροαριστερή βροχούλα. Προσθέτουν έτσι την αποστροφή τους γι' αυτόν στην αποστροφή των παραδοσιακών δεξιών, που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε ζωγραφιστό -κι ας είναι το κοσκινάκι του Σαμαρά τους. 
Είναι χάλιας επίσης γιατί τον κυνηγούν τα υποβρύχια του Άκη και η λαδιά με τη λίστα Λαγκάρντ -όλα τα ψέματά του γι' αυτή βγήκαν στη φόρα από τους εμπειρογνώμονες και τους Γάλλους. Και αν ο Σαμαράς του προφέρει ασυλία -κράτα με να σε κρατώ...- και γλιτώνει προσώρας το εδώλιο του κατηγορουμένου, αυτό δεν σημαίνει ότι γλιτώνει ή μπορεί να γλιτώσει και από την ετυμηγορία του οργισμένου δημοκρατικού πολίτη.   Είναι χάλιας, τέλος, γιατί από καθηγητής συνταγματικού δικαίου προήχθη σε πρύτανη του αντισυνταγματικού αδίκου σε πλείστες όσες περιπτώσεις -με τελευταία την υπόθεση του μαύρου στην ΕΡΤ. Και αναδείχτηκε σε Νόβα και Τσιριμώκο της εποχής μας ωθώντας στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς ό,τι είχε μείνει από το ΠΑΣΟΚ. Εκκαθαριστής του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος του Ανδρέα -αυτό είναι και έτσι καταγράφεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης.   Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο Βενιζέλος είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης, και ας επιστρατεύουν τα παπαγαλάκια μέχρι και τη συγκυβέρνηση Σοφούλη - Τσαλδάρη το '47 για να ξεπλύνουν το 2013. Αγνοώντας ότι εκείνη η συγκυβέρνηση οδήγησε στην παντοδυναμία της Δεξιάς και στην εξαφάνιση για δεκαπέντε χρόνια της αγαπημένης τους δημοκρατικής παράταξης. Που όχι ως σοφός, αλλά ως Σοφούλης, ο Βενιζέλος καλείται να αναστήσει. Εδώ γελάμε.
ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ"- 27/6/2013
========================================================

Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:ΒΡΗΚΕ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΟΝ ΝΑΘΑΝΑΗΛ



ΓΡΑΦΕΙ:Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ 


Κων.Μητσοτάκης για Αντ.Σαμαρά: «Νόμιζα το μεγαλύτερο πολιτικό του επίτευγμα ήταν πως έριξε εμένα. Λάθος. Είναι ότι θα ρίξει τον εαυτό του».

Το πολιτικό σκηνικό μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση άλλαξε. Έχουμε την επικράτηση του παραδοσιακού δικομματισμού ΝΔ και Πασόκ. Είναι οι πολιτικές δυνάμεις που οι κυβερνήσεις τους έριξαν έξω τα δημόσια οικονομικά, κατέστρεψαν την εθνική μας οικονομία και μας οδήγησαν στην πολιτική των μνημονίων. Μέχρι τώρα ο κ. Σαμαράς προστάτευε πολιτικά τον κ. Βενιζέλο –χαρακτηριστική περίπτωση ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ, που όλες οι κατηγορίες επικεντρώθηκαν στον κ. Παπακωνσταντίνου- έχοντας την ηγεσία του Πασόκ πλήρως εξαρτημένη από αυτόν.
Ο πρόεδρος του Πασόκ όμως έχει δύο μεγάλα αρνητικά. Το πρώτο είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και μέσα στο εναπομείναν μικρό κόμμα του και το δεύτερο είναι ότι στην αντίληψη του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου χαρακτηρίζεται από ιδιοτέλεια και αδιαφανείς πολιτικές σχέσεις. Επί πλέον πρωταγωνιστεί σε μια χωρίς ιστορικό προηγούμενο πολιτική και εκλογική καθίζηση του κόμματός του. Από την άλλη ο κ. Σαμαράς μέσα σε τρείς μέρες είδε το SUCCESS STORY, που τόσο διαφήμιζε, να καταρρέει. Όλες οι συμφωνίες που είχε αναγγείλει και για τις οποίες είχε παρέμβει προσωπικά – ταξίδι στο Κατάρ, επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom - ακυρώθηκαν ή βρίσκονται σε διαδικασία απαξίωσης. Η αρχή έγινε με την ΔΕΠΑ και την αποχώρηση των Ρώσων που ανάγκασε το Μαξίμου να κηρύξει άκυρο τον διαγωνισμό. Ακολούθησε ο ΔΕΣΦΑ με τίμημα να υπολείπεται αρκετές δεκάδες εκατομμύρια από τους αρχικούς υπολογισμούς. Εμπλοκή όμως είχαμε και στον ΟΠΑΠ, καθώς η εταιρία που πλειοψήφησε η Emma Delta δεν αποδέχεται την συμμετοχή της Intralot του Κόκκαλη στο σχήμα, αφού κατέχει 4 θέσεις στο Δ.Σ του ΟΠΑΠ και έχει την δυνατότητα να βάζει βέτο. 
Το όλο κλίμα επιβαρύνει και η λήψη νέων μέτρων για τις νέες τρύπες στον προϋπολογισμό που προς το παρόν με εντολή της Μέρκελ μεταφέρθηκαν μετά τις Γερμανικές εκλογές. Μέσα σε όλα αυτά βάλτε και την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για λουκέτο στην ΕΡΤ που υπονόμευσε το βασικό του επιχείρημα περί πολιτικής σταθερότητας και ευρωπαϊκής προοπτικής.  Το κλείσιμο της ΕΡΤ και ο τρόπος που έγινε δεν ήταν μεταρρύθμιση, όπως παρουσιάστηκε από του Μαξίμου, αλλά μια κίνηση προχειρότητας, καιροσκοπισμού αλλά και αυταρχισμού που χαρακτηρίζουν αρκετά στελέχη της ΝΔ. Επί πλέον άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη εις βάρος της χώρας μας. Οι Ευρωπαίοι συνομιλητές του κ. Σαμαρά που έχουν επενδύσει σε αυτόν για να αποτρέψουν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά του θεωρώντας τον παράγοντα πολιτικής αστάθειας.  Ο κ. Σουλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, εξοργισμένος μίλησε για κατάργηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου από τον Έλληνα πρωθυπουργό.  
Το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είναι τίποτα άλλο από αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτό διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί στους δυσαρεστημένους της ΔΗΜΑΡ και του Πασόκ και να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα έναντι της ΝΔ.
Το νέο δίδυμο εξουσίας δεν προσφέρει εγγυήσεις για πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια. Όταν περάσει η φλυαρία για το υποτιθέμενο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων, που θα συμπεριλαμβάνουν μείωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών, θα δεχτεί μεγάλη πίεση, που είναι αμφίβολο αν θα την αντέξει. Δεν είναι δύσκολο να προβλεφθεί ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα έχει ένα σύντομο και άδοξο τέλος.

ΥΓ.1- Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ: «Δεν αποκλείεται τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα. Αργεί η έξοδος στις αγορές».
-Πάλι καλά που ενημερωνόμαστε από εσάς, γιατί αν περιμέναμε από τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα…..
ΥΓ.2-Ανδρ.Λοβέρδος:«Έχω αποδείξει κατά πόσον είμαι αποτελεσματικός ή όχι».
-Πράγματι, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πίνουν νερό στο όνομά σας.
ΥΓ.3-Ντανιέλ Κον Μπεντίτ:«Οι μεθοδεύσεις για την ΕΡΤ θυμίζουν Πούτιν και Αχμαντινεζάντ»
-Ενώ εσείς νομίζατε ότι ο Σαμαράς είναι βαθειά δημοκράτης, ε;
ΥΓ.4-Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Αυτοί οι επενδυτές από το Κατάρ έρχονται από τον καιρό της αείμνηστης Βλαχοπούλου και ακόμα να φτάσουν».
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)