Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ζ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ :ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Η κατάλυση της 
Δημοκρατίας δεν συντελείται μόνο με 
τανκς» 

• Μιλήσατε πρόσφατα για την ανάγκη διαφύλαξης της δημοκρατίας και του πολιτεύματος. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι για την κατάλυσή τους;
Η παραβίαση, η κατάργηση, η κατάλυση της Δημοκρατίας, δεν συντελούνται μόνο με τανκς. Επί μνημονιακής περιόδου, επιτελούνται με την υποβάθμιση και παράκαμψη του Κοινοβουλίου, τις αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις φασιστικές μεθόδους συγκεκριμένων κυβερνητικών αντιπροέδρων και προέδρων Επιτροπών της Βουλής, την ψήφιση νόμων από άδεια έδρανα και καθίσματα, την κατάρτιση πλαστών πρακτικών συνεδριάσεων, την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, τον κυβερνητικό τσαμπουκά εντός και εκτός Κοινοβουλίου, τις ευθείες παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης με φωτογραφικές τροπολογίες αυτοαμνήστευσης των κυβερνητικών προσώπων, εταίρων και συνεταίρων, την επιδεικτική περιφρόνηση των αναγκών και των αιτημάτων της κοινωνίας, τις επιστρατεύσεις απεργών, τη ρατσιστική και ξενοφοβική κυβερνητική διάλεκτο, την εντεταλμένη κρατική-αστυνομική βία κατά πολιτών και εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, που επιβραβεύεται αντί να στηλιτεύεται, τον εκβιασμό της εξαθλίωσης και τη μονοφωνική-μονοπωλιακή προπαγάνδα της διαπλοκής, που από τα κεντρικά δελτία των οκτώ πλαστογραφεί και πυροβολεί την πραγματικότητα κατά ριπάς.
• Ενστερνίζεστε το σύνθημα που ακούστηκε στην ΕΡΤ ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ’73»;
Η χούντα, ως γνωστόν, τελείωσε το ’74. Ωστόσο, η αναφορά στο ’73 και το Πολυτεχνείο εξεγείρει τα αντιδραστικά στοιχεία της κυβέρνησης, που ενοχλούνται από τον συμβολισμό που συμπυκνώνει η ιστορική και αιματοβαμμένη αντίσταση των νέων και των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Συμβολισμό που ξυπνά τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών και σήμερα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι συγκεκριμένοι χώροι, από τους οποίους έχουν περάσει σημερινοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν προσπαθήσει συντονισμένα να συρρικνώσουν το Πολυτεχνείο ως γεγονός, αρνούμενοι την ύπαρξη νεκρών και τις ιστορικά καταγεγραμμένες απώλειες. Οπως και το 1-1-4. Ας μην ξεχνάμε ότι, εντός της Βουλής, στη συζήτηση για την ΕΡΤ το καλοκαίρι, ο υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης αρνείτο πεισματικά να αποκαλέσει την επταετία «χούντα» ή «δικτατορία» και επέμενε να αναφέρεται στην «21η Απριλίου».
• Και προ ημερών έγινε και εισβολή της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο…
Το κλείσιμο της ΕΡΤ με το χουντικής κοπής διάγγελμα Κεδίκογλου, αλλά και η πρόσφατη σίγαση της εκπομπής προγράμματος μετά από εισβολή ενόπλων αστυνομικών στο Ραδιομέγαρο στις 04.20 τα ξημερώματα δεν αποτελούν δημοκρατικά παράσημα για την κυβέρνηση, η οποία έχει ίσως το πιο φτωχό μητρώο σε δημοκρατικές διαδικασίες μεταπολιτευτικά. Ας είναι ειλικρινείς, λοιπόν, οι της κυβέρνησης: δεν ενοχλούνται από τα συνθήματα, αλλά από τη δική τους αδυναμία πειστικής επίκλησης μιας δημοκρατικής πολιτικής, που να πραγματώνει και το ιστορικό-κοινωνικό αίτημα του συνθήματος που κατάφεραν να κάνουν ακόμη πιο επίκαιρο: «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»!
• Δεχτήκατε επίθεση από τον Αδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, η οποία δεν είναι η μοναδική από την πλευρά της κυβέρνησης. Τι απαντάτε;
Εχω σε πολύ προγενέστερο χρόνο και στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμπεριφορών αναφερθεί στους σαλτιμπάγκους και τους κλόουν της πολιτικής ζωής, που επιδιώκουν να επικυριαρχούν με αλαλαγμούς και ανταλλάγματα. Δεν χρειάζεται να προσθέσω το παραμικρό.
• «Πρωταγωνιστήσατε» και σε δημοσιεύματα και σχόλια της εφημερίδας «Τα Νέα»…
Θα τρίζουν τα κόκαλα του Λέοντα Καραπαναγιώτη για το σημερινό κατάντημα εκείνων που περιφέρονται εντός των κύκλων εξουσίας με το χέρι απλωμένο και τη γραφή διαθέσιμη, βουλιάζοντας στον βούρκο της αποσύνθεσής τους. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μια εφημερίδα θα ανέδιδε τόση δυσοσμία.
• Ορισμένοι σας κατηγορούν ότι προβάλλετε κυρίως τη νομική διάσταση σε βάρος της πολιτικής, όπως στο θέμα της άρσης χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής…
Κάποιοι ηθελημένα προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη συνταγματική διάσταση πολλών ζητημάτων, εμφανίζοντάς τα ως «νομικά» ή «διαδικαστικά». Το Σύνταγμα, όμως, δεν είναι νομική ή διαδικαστική υπόθεση, αλλά πολιτειακή και, ως εκ τούτου, βαθύτατα πολιτική. Η συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου του Κοινοβουλίου, η επιταγή εκπόρευσης όλων των εξουσιών από τον λαό, η λειτουργία των κομμάτων σε μια δημοκρατία, η δικαστική προστασία, το τεκμήριο αθωότητας, η προστασία των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν είναι ούτε ήσσονα ζητήματα ούτε αμελητέα ούτε «α-πολιτικά». Εμπεριέχουν δημοκρατικές αναφορές για τις οποίες η Αριστερά έχει αγωνιστεί, φυλακιστεί, βασανιστεί, εξοριστεί, δώσει το αίμα της. Αρνούμαι να τα θεωρήσω «πουκάμισο αδειανό» και να τα εκχωρήσω σε εκείνους που περιφρονούν τις διαχρονικές αξίες του ανθρωπισμού και της λαϊκής κυριαρχίας.
• Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα συνομιλεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον αποκαλεί μερκελιστή και υπάλληλο των τοκογλύφων. Πώς κρίνετε αυτή τη στάση του;
Είπα και στη Βουλή ότι η κυβέρνηση έχει πέσει πάρα πολύ χαμηλά στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία. Ο κ. Σαμαράς έχει δείξει ότι δεν αντέχει ούτε την κριτική, ούτε τον διάλογο, ούτε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ούτε την αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιστρατεύει ακόμη και τον πρόεδρο της Βουλής ώστε, στο τέλος της ομιλίας του, να μη δίνει τον λόγο στον κ. Τσίπρα και να κλείνει τα μικρόφωνα. Αυτό συνιστά κατάπτωση ενός πρωθυπουργού έμφοβου, περιδεούς, που με κόλπα προσπαθεί να αποφύγει τον αντίλογο, όπως με κόλπα προστάτευσε τον κ. Βενιζέλο από τη διερεύνηση των ευθυνών του. Τα υπόλοιπα, οι εκ του ασφαλούς παλικαρισμοί παλαιού τύπου είναι ένα περιτύλιγμα που έχει προ πολλού ξεφτίσει. Ο βασιλιάς είναι γυμνός.
• Εκλογές θα γίνουν το 2016, όπως λέει η κυβέρνηση;
Μόνο αν ο κ. Σαμαράς πείσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αυτοκαταργηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου… Ως γνωστόν, απώτατο όριο αυτής της κυβέρνησης είναι ο Μάρτιος 2015, οπότε λήγει η προεδρική θητεία. Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα αβίαστη υπογραφή τόσων αντισυνταγματικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεν είναι να απορεί κανείς που ο πρωθυπουργός περιφρονεί τόσο προκλητικά τη συνταγματική προϋπόθεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από 180 βουλευτές, πλειοψηφία που είναι άπιαστο όνειρο για την κοινοπραξία Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ., όσα δεκανίκια κι αν επιστρατεύσουν. Βεβαίως, η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει πολύ σύντομα. Και ο θόρυβος που θα κάνει θα είναι υπόκωφος, αντίστοιχος της κούφιας αλλά καταστροφικής θητείας της.
• Σενάρια σας φέρνουν υποψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της Αθήνας. Σας ενδιαφέρει αυτό το ενδεχόμενο;
Εχω δημοσίως δηλώσει ότι αισθάνομαι πως μπορώ να προσφέρω πολύ περισσότερα μέσω του κοινοβουλευτικού μου έργου. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ άξια και πολύ αρμοδιότερα πρόσωπα, με μεράκι και αφοσίωση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με ιδέες, ικανότητες και ψυχή για αυτό το δύσκολο έργο. Θα είναι χαρά και τιμή μου να τους στηρίξω και να επικουρήσω το έργο τους από τη Βουλή, όπου αισθάνομαι ότι έχω ακόμη πολλά να κάνω για να εκπληρώσω την εντολή που μου έδωσαν οι πολίτες.
Πηγή:Εφημερίδα των Συντακτών
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου