Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΣΟΙΜΠΛΕ, ΜΕΡΚΕΛ, ΡΕΝ:ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ

του Σταυρου Χριστακοπουλου, απο το Ποντικι...

Ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε μίλησε για ένα τρίτο «πακέτο στήριξης» προς την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν δεν το απέ­κλεισε και η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι θα δούμε το 2014 πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλά­δα. Όμως η πιο σημαντική διαπίστωση ήταν αυτή του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ο οποίος ανάμεσα στις γραμ­μές δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ανέβει το βουνό (της κρίσης). Αυτό είναι ίσως το μεγάλο καρφί για την Ελλάδα και την κυβέρνησή της.

Ο Σόιµπλε είπε αυτό που τονίζουν συνεχώς και με πολ­λούς τρόπους οι... «συνιστώσες» της τρόικας: ότι η χώρα μας έχει πολύ ακόμη δρόμο να διανύσει για να βγει στο ξέφωτο. Ως εκ τούτου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να συνε­χιστούν, παρά το βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η κυβέρνηση Σαµαρά προσδοκούσε ότι οι αλχημείες που επιστρατεύει και ο στραγγαλισμός της ρευστότη­τας στην οικονομία για να εμφανίζει λογιστικά πρω­τογενές πλεόνασμα θα επαρκούσαν ως πρόσχημα για μια πολιτικά «ευπώλητη» μείωση του χρέους - γι’ αυτό πολλές φορές οι κυβερνητικές διαρροές μιλού­σαν ευθέως για «κούρεμα». Όμως αυτή η επιλογή δεν βρέθηκε ποτέ στα σοβαρά στο τραπέζι των επί­σημων δανειστών και επιτηρητών της χώρας μας. Και η αναγγελία Σόιμπλε είναι η απόδειξη.

Οι όποιες επιµέρους ρυθµίσεις επί του δημοσίου χρέ­ους δεν μπορούν να είναι κάτι παραπάνω από ασπι­ρίνες. Με οποιαδήποτε φόρμουλα και αν βρεθεί, η Ελλάδα, για να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της, θα πρέπει να εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον εξωπραγματικούς για δεκαετίες - κάτι αδύνατον για πολύ πιο δυναμικές οικονομίες από την ελληνική.

Η επιλογή της Γερμανίας για διαιώνιση του πλήρους ελέγχου της Ελλάδας μέσω αλλεπάλληλων «πακέτων στήριξης», αλλά χωρίς κόστος για την ίδια, είναι προ­βληματική και, προφανώς, μη βιώσιμη. Ομοίως όμως είναι μη βιώσιμη και για το ελληνικό πολιτικό σύστη­μα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και να εφαρμό­σει σχιζοφρενικές πολιτικές επιλογές.

Οι Γερµανοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Όμως, κάθε παράταση που παίρνουν για τους ίδιους μειώνει δραματικά την ελληνική αντοχή - και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά.
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου