Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΜΟΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Των Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Γιάννη Βαρουφάκη 
---------------------------------------------------
Η "Αυγή" δημοσιεύει ολόκληρο το άρθρο των καθηγητών Τζέιμς Γκαλμπρέιθ και Γιάννη Βαρουφάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα "The New York Times". Το άρθρο έχει προκαλέσει αίσθηση και αρκετές συζητήσεις στην Ελλάδα. Στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε να ειρωνευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο των δύο καθηγητών απευθυνόμενος προς τον Π. Λαφαζάνη: "Μόλις χθες δυο οικονομολόγοι δεν υποστήριξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιμνημονιακός αλλά φιλοαμερικάνος; Δεν σας είδα να αντιδράτε σε αυτό το άρθρο». Οργισμένος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε ούτε με τους νεοαποικιοκράτες των ΗΠΑ, ούτε με τους νεοαποικιοκράτες της Γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια ανεξάρτητη κυρίαρχη, προοδευτική, σοσιαλιστική Ελλάδα».
------------------------------------------------
ΑΘΗΝΑ (23 Ιουνίου 2013)
Το ξαφνικό κλείσιμο του ελληνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στις 11 Ιουνίου, της ΕΡΤ, οδήγησε σε μια πολιτική τραγωδία. Οι δημοσιογράφοι και το προσωπικό της ΕΡΤ κατέλαβαν τα κτήριά της και πλήθος κόσμου συνέρρευσε μαζικά προκειμένου να διαδηλώσει τη συμπαράστασή του. Οι τηλεοπτικοί δέκτες μαύρισαν, όμως οι εκπομπές επανήλθαν μέσω του Διαδικτύου και πολύ σύντομα τηλεοπτικοί σταθμοί από όλη την Ευρώπη έπιασαν ξανά το σήμα. Μέσα σε μια μόλις νύχτα, ένας κρατικός οργανισμός που κατηγορούνταν από καιρό για διαφθορά και ευνοιοκρατία μετετράπη σε φωνή της δημοκρατικής αντίστασης.
Αυτή η κρίση θα μπορούσε ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση και να φέρει στην εξουσία την αριστερή αντιπολίτευση. Αυτό δεν θα ήταν κακό, ούτε για την Ευρώπη ούτε για τις ΗΠΑ. Οι πολιτικές που επιβάλλονται αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή περιφέρεια χειροτερεύουν τις συνέπειες της κρίσης και απειλούν την ευρωπαϊκή ακεραιότητα, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Μια ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα απέρριπτε αυτές τις αυτοκαταστροφικές πολιτικές, θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.
Ταξιδέψαμε στη Θεσσαλονίκη στις 12 Ιουνίου, μια μέρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, προκειμένου να μετάσχουμε σε μια προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΤ3, έναν από τους τοπικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Η συνέντευξή μας δεν έλαβε χώρα ποτέ, αφού στο μεταξύ ο σταθμός είχε πάψει να λειτουργεί λίγες ώρες πριν. Όμως, την ώρα που ήμασταν εκεί, πέσαμε πάνω στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, που παραλίγο να κερδίσει τις τελευταίες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Ο κ. Τσίπρας διεξάγει τώρα μια καμπάνια που στόχο έχει να επανιδρύσει την ΕΡΤ ως ανεξάρτητο φορέα ενημέρωσης. Αφού χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους, ο κ. Τσίπρας ήρθε μαζί μας σε μια αίθουσα κοντά στον σταθμό, στην οποία επρόκειτο να δώσουμε μια ομιλία οικονομικού περιεχομένου και η οποία ξαφνικά μάζεψε ένα πλήθος 2.000 ακροατών.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, έκλεισε την ΕΡΤ με σκοπό να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπές στο Δημόσιο. Εάν οι συνεταίροι του στην κυβέρνηση δεν ευθυγραμμιστούν μαζί του, τότε θα έχουμε νέες εκλογές, στις οποίες αναμένεται να καταποντιστούν. Όμως, ίσως ο κ. Σαμαράς να υπερέβαλε αυτή τη φορά.
Παρά τις αδυναμίες της, η ΕΡΤ είναι το μοναδικό μαζικό, πλουραλιστικό φόρουμ δημόσιας συζήτησης που διαθέτουν οι Έλληνες. Το κλείσιμό της εξόρισε από τον ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό αέρα κάθε μη δημοφιλή πολιτικό λόγο και πολλές τοπικές ειδήσεις. Έτσι η κυβέρνηση μετέτρεψε μία συζήτηση για τη λιτότητα και την οικονομία των αγορών σε έναν ανοικτό αγώνα για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Σ' αυτό τον αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η εναλλακτική και ο Τσίπρας ο άνθρωπος που έχει σημαντικές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.
Εάν επιτύχει, τίποτα που να θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αλλάξει στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ή να κλείσει τις αμερικανικές βάσεις. Φυσικά, η αμερικανική συνενοχή στη δικτατορία της περιόδου 1967-1974 δεν έχει ξεχαστεί και κάθε ελληνική κυβέρνηση θα διαφωνήσει έως ένα βαθμό με τις ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Γεγονός παραμένει όμως ότι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι με την Ευρώπη και ο Τσίπρας δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με την Ουάσιγκτον.
Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας θα αντιμετωπίσει με τρόμο μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, οι τράπεζες και τα hedge funds γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το κρατούν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο το έχουν ήδη αρπάξει επενδυτές που γνωρίζουν ότι πρόκειται να αποπληρωθεί. Οι μεγάλοι παίκτες της οικονομίας στην πραγματικότητα ανησυχούν για όσα μπορεί να συμβούν αλλού, εφόσον ένα αριστερό κόμμα κερδίσει στην Ελλάδα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό τραπεζίτες να έχουν μια τέτοια αντίδραση. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, όμως, δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει μια τόσο μυωπική στάση.
Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της Ευρώπης. Οι Έλληνες δεν θέλουν να αφήσουν το ευρώ ή να δουν την Ευρωζώνη να αποσυντίθεται, κάτι που θα συμπαρέσυρε και την ίδια την Ε.Ε. Γνωρίζουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση με την όλο και σκληρότερη λιτότητα, όλο και μεγαλύτερα δάνεια, έχει αποτύχει οικτρά.
Εάν οι σημερινές πολιτικές δεν αλλάξουν, η πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας επίκειται. Οι βασικές προϋποθέσεις για μια μεταρρύθμιση σε προοδευτική κατεύθυνση βρίσκονται ήδη μέσα στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες. Περιλαμβάνουν την αμοιβαιοποίηση του χρέους με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με την εφαρμογή και στην Ευρώπη ενός προγράμματος tamp και μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ενίσχυσης των πολιτικών για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις και την ανεργία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει ακόμα να πολεμήσει την αυξανόμενη πείνα με γεύματα στα σχολεία και κουπόνια τροφίμων, καθώς και το ξενοφοβικό, νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητούσε την εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διάσωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μια αναπάντεχη καμπάνια για την αλλαγή των ελαττωματικών πολιτικών που κυβερνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, μια μικρή αλλά περήφανη χώρα, η οποία έχει προσφέρει κατά το παρελθόν αρκετές καλές ιδέες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τη λαϊκή διακυβέρνηση, την οποία προτιμούμε παγκοσμίως να αποκαλούμε με το ελληνικό όνομά της.
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου