Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


ΓΡΑΦΕΙ:Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΜΠΡΟΣ"-16/4/2013
*****************************************
Θάψτε τα ακίνητα στις χωματερές 


Μετά την ακύρωση της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank από την τρόικα πρέπει να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για το που οδηγείται το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας και πως αυτή η επερχόμενη μετάλλαξή του θα επηρεάσει το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας.
Είναι λάθος η άποψη που εκφράζεται από πολλούς  με την έκφραση: «δεν πάνε να κόψουν τον λαιμό τους οι τραπεζίτες, στο τέλος το κράτος θα πάρει τις μετοχές τους, οπότε ίσως να είναι καλύτερα τα πράγματα έτσι». Δεν είναι έτσι. Οι μετοχές τους δεν θα περάσουν σε κρατικά χέρια αλλά στα χέρια του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), το οποίο ελέγχεται από τον ESM, δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  και το ΔΝΤ, το οποίο φυσικά καμία σχέση δεν έχει με το Ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η πρώτη φάση, γιατί στην επόμενη οι Ελληνικές τράπεζες θα εξαγοραστούν από τράπεζες του εξωτερικού, γι’αυτό και οι αντιρρήσεις της τρόικας για την εν λόγω συγχώνευση, αφού ένας τόσο μεγάλος τραπεζικός όμιλος θα ήταν πολύ ακριβός να εξαγοραστεί. Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος φεύγει σταδιακά από το Ελληνικό Δημόσιο και περνά στα χέρια ξένων. 
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, η Αγροτική πήγε στον Σάλλα, το ΤΤ (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) οδεύει προς την Eurobank και η Εθνική σταδιακά καταλήγει στην αγκαλιά της Μέρκελ, δηλαδή της Deutsche Bank. Χάνεται η ευκαιρία για την δημιουργία ενός Δημόσιου Τραπεζικού πυλώνα που θα μπορεί να παρεμβαίνει, να αιμοδοτεί την οικονομία και να βοηθά στον κεντρικό σχεδιασμό της ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γερμανία η Deutsche Bank ελέγχει το 42% του Γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό από μόνο του σημαίνει πάρα πολλά. Όποιος ελέγχει το τραπεζικό σύστημα ελέγχει τα δάνεια, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τις μετοχές, την ροή του χρήματος, με άλλα λόγια ελέγχει την ίδια την οικονομία. Και όποιος ελέγχει την οικονομία είναι και ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αυτό το λέει ο Κέυνς, μέχρι οι κλασικοί του Μαρξισμού. Αλλά η τρόικα δεν σταματά εδώ. Έχει περισσότερες απαιτήσεις, όπως την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία, την άρση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες (Νόμος Κατσέλη) και την εκχώρηση των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε εισπρακτικές εταιρίες του εξωτερικού. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι εκατομμύρια δανειολήπτες που αδυνατούν λόγω κρίσης να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα έχουν ένα τραπεζικό σύστημα πολύ πιο σκληρό από το σημερινό και το χειρότερο χωρίς την παραμικρή νομική προστασία. Σπίτια και οικόπεδα που έχουν μπει υποθήκη  για την λήψη δανείου θα βγουν στο σφυρί και εδώ υπάρχει ακόμη μία εσφαλμένη αντίληψη που εκφράζεται με την άποψη « Έλα μωρέ, και τι θα τα κάνουν οι τράπεζες όλα αυτά τα απαξιωμένα χαμόσπιτα;». Υπάρχει ήδη παγιωμένη πρακτική για τέτοια περίπτωση και είναι αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και  το πώς συμπεριφέρθηκαν οι τράπεζές τους όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων τους. Σε πρώτη φάση μετά την κατάσχεση άρχισαν να τα γκρεμίζουν επιλεκτικά για να μην αυξηθεί η προσφορά και πέσουν συνολικά οι τιμές τους. Έκαναν αυτό που κάναμε και εμείς με τα ροδάκινά μας, που τα θάβαμε στις χωματερές για να κρατηθούν ψηλά οι τιμές τους. Στη δεύτερη φάση έχτισαν πάνω στα γκρεμισμένα (η επιλεκτικότητα που προανέφερα) παρκινγκ και εμπορικά κέντρα.
Και εδώ μπαίνει το κεντρικό πολιτικό ερώτημα. Οι δικοί μας κυβερνώντες τι κάνουν;
Τίποτα.
Άβουλοι, μοιραίοι και παραδομένοι.
Εδώ δεν μπόρεσαν να σώσουν την συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, θα σώσουν την χώρα;

ΥΓ.1-Ι.Βρούτσης (Υπουργός Εργασίας): «Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το  2017»
-Σε ευρώ ή σε Δραχμές, κύριε; 
ΥΓ.2- Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν βαφτίσαμε το κρέας ψάρι.»
-Όχι, το χαράτσι ενιαίο φόρο βαφτίσατε και δεν τρώγεται με τίποτα.
ΥΓ.3- Χρ.Μαρκογιαννάκης: «Η συνεδρίαση της προανακριτικής δεν αρμόζει ούτε στο κοινοβούλιο της Ουγκάντας.»
-Κατά τον πρόεδρο και η επιτροπή.
ΥΓ.4- Οικονομικά από το Χάρβαρντ. «Η ανάπτυξη συνεχίζεται.»
-Αποχώρησε από την Ελλάδα και η MICHELIN.

========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου