Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΚΗΣ ΚΟΨΙΔΗΣ:ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ


Δεξιά στροφή με αποδέκτη τη "νέα κεντροαριστερά"

Του Μάκη Κοψίδη
Δέκαχρόνια μετά την ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων, το 9ο συνέδριο σηματοδοτεί ένα σημαντικό πισωγύρισμα του κόμματος.
Οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με αποκορύφωμα την αντικαταστατική δημιουργία επιτροπών με στόχο την υποκατάσταση του Πανελλαδικού Συμβουλίου και μάλιστα με διορισμό και όχι εκλογές, θυμίζουν περισσότερο... κοοπτάτσια παρά αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες αναφέρεται το κόμμα.
Στο πολιτικό επίπεδο η απόφαση που λήφθηκε πρωτοστατούντων γνωστών στελεχών, όπως οι Ν. Χρυσόγελος και Μ. Τρεμόπουλος είναι ξεκάθαρη.
Το στίγμα που δόθηκε σαφές. Όπως και ο πολιτικός προσανατολισμός Στροφή προς τα δεξιά και καλλιέργεια του εδάφους ώστε, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να γίνει η συνεύρεση, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνάμεις όπως ΔΗΜ.ΑΡ., ΠΑΣΟΚ. Παρόντες σε κάθε περίπτωση στις διεργασίες για μία «νέα Κεντροαριστερά». Κάθε άνοιγμα προς την Αριστερά αποκλείεται. Αν και οι στόχοι αυτοί δεν διατυπώνονται στην πολιτική απόφαση, το πλαίσιό της οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αυτές τις επιλογές.
Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία Στο υπόβαθρό της είναι η προώθηση από στελέχη εδώ και καιρό της αποδοχής του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, της πράσινης ανάπτυξης και του Green New Deal, δηλαδή ενός «πράσινου καπιταλισμού». Αντίληψη που θιασώτες της είναι ο Γ. Παπανδρέου και ο Κον Μπεντίτ. Ο τελευταίος ως γνωστόν επιστρατεύτηκε από στελέχη του κόμματος προεκλογικά για να εξαντλήσει την κριτική του στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα στον... κακό ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα η πολιτική απόφαση αμφισβητεί ευθέως τον χαρακτήρα του κόμματος, αφού επί της ουσίας επιχειρεί να μετατρέψει το κόμμα από φορέα της ριζοσπαστικής πολιτικής οικολογίας σε έναν μεταρρυθμιστικό πόλο σε ρόλο μπαλαντέρ στους σχεδιασμούς δυνάμεων που υλοποιούν τα Μνημόνια Σε μία παρόμοια εξέλιξη η αναφορά στην ανάγκη ενός αυτόνομου πράσινου πόλου χάνει κάθε αξία.
Φαίνεται ότι κάποιοι χρειάζονται, εκτός από «αριστερό» άλλοθι, και ένα πράσινο οικολογικό.
Η κατάσταση και μετά το συνέδριο παραμένει ρευστή. Το ίδιο και οι συσχετισμοί, που είναι οριακοί. Η δεξιά πορεία δεν είναι μονόδρομος ούτε μη αντιστρέψιμη. Σε έξι μήνες ένα νέο συνέδριο θα αποφασίσει και πάλι Αν μέχρι τότε οι ισχυρότατες κομματικές αντιστάσεις δεν επιτρέψουν να υλοποιηθούν οι συγκλίσεις με τις προαναφερόμενες δυνάμεις η αντιστροφή της πορείας με έναν ριζοσπαστικό αριστερό βηματισμό θα είναι εφικτή. Σε διαφορετική περίπτωση τη σημερινή αφάνεια του κόμματος θα την διαδεχθεί η εξαφάνισή του.
* Ο Μάκης Κοψίδης είναι μέλος του
 Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου