Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΣ:"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ", ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Θέλει η κυρία να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει. Τη γνωστή άσεμνη παροιμία θυμίζουν πολλά από τα χαιρέκακα ρεπορτάζ και τα ακόμα πιο χαιρέκακα σχόλια στον τύπο και στο Διαδίκτυο με αφορμή επικείμενες απολύσεις από τον "Ριζοσπάστη". Απολύσεις που προαναγγέλλει με το δικό της τρόπο η εφημερίδα του ΚΚΕ, προσπαθώντας να τις εξηγήσει και να τις δικαιολογήσει, ως αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιούργησε η κρίση.
Κατ’ αρχήν, μπορεί κάποιος να χαίρεται με απολύσεις; Μπορεί, πώς δεν μπορεί. Με τις συγκεκριμένες απολύσεις πιστεύουν οι σκοπίμως χαιρέκακοι ότι ξεπλένεται μια συγκεκριμένη πολιτική. Άμα, σου λέει, κάνουν απολύσεις ακόμα κι εκείνοι που είναι μετωπικά κατά των απολύσεων, τότε πάει να πει ότι η ανεργία είναι κάτι σαν φυσική καταστροφή. Ούτε φταίει κανείς, ούτε και μπορεί να την αντιμετωπίσει. Άρα διώξτε κόσμο - κι ο "Ριζοσπάστης" το κάνει!
Ξεχνούν βέβαια σκοπίμως ότι κι ο "Ριζοσπάστης" είναι επιχείρηση που λειτουργεί θέλει δεν θέλει μέσα στο σύστημα - άρα τρώει κι αυτός κατάμουτρα τα Μνημόνια. Ξεχνούν επίσης ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε τώρα το ΚΚΕ είναι να συγκεντρώσει πυρά εμφανιζόμενο ως αντεργατικό - άρα για να αναγγέλλει απολύσεις είναι πράγματι σε δύσκολη κατάσταση. Ξεχνούν, τέλος, ότι η εκλογική μείωση του ΚΚΕ είχε επιπτώσεις και στην οικονομική του κατάσταση.
Συνεπώς η χαρά του είδους έχει τον σκοπό της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να προβληματιστεί κανείς για μια άσχημη εξέλιξη που έχει επιπτώσεις όχι μόνο σε εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, ούτε μόνο στο ΚΚΕ, αλλά και σε όσους αντιστέκονται στην πολιτική των Μνημονίων. Άραγε φταίει μόνο η κρίση για τη συρρίκνωση του ΚΚΕ και τη συνεπακόλουθη οικονομική του στενότητα; Φταίει μόνο η κρίση που πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος, αφοσιωμένα με τον γνωστό μοναδικό τρόπο σ’ αυτό, δεν αγοράζουν την εφημερίδα του;
Είναι άλλο πράγμα η ειλικρίνεια των εξηγήσεων του Περισσού και άλλο πράγμα η επίρριψη όλης της ευθύνης στον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός κάνει τη δουλειά του - οι αντίπαλοί του; Απολύσεις για οικονομικούς λόγους στον "Ριζοσπάστη" δεν υπήρξαν ποτέ, ακόμα και στις δυσκολότερες συνθήκες. Δεν θα πρέπει λοιπόν, αποκρούοντας τις επιθέσεις, η ηγεσία του ΚΚΕ να ψαχτεί και λιγάκι;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ"- 20/12/2012
========================================================

ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ"-ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ

"Αναγκαιότητα" η μείωση του αριθμού όσων εργάζονται στον "Ριζοσπάστη", προκειμένου το όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ "να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα" και να υπερασπίζεται "το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού". Αυτή είναι η κεντρική ιδέα του ολοσέλιδου δημοσιεύματος στον "Ριζοσπάστη" χθες, με αφορμή τις επικείμενες απολύσεις στην εφημερίδα, που αποφάσισε το Π.Γ. του κόμματος.
Οι απολύσεις και η ανεργία στην οποία θα βρεθούν οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι παρωνυχίδα μπροστά στους στόχους του ΚΚΕ, που είναι "να διασφαλίσει ότι η φωνή του θα ακούγεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες". Το κόμμα είναι πάνω απ' όλα - κι ούτε μια λέξη συμπάθειας ή έστω κατανόησης γι' αυτούς που θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Ένα ολοσέλιδο δημοσίευμα αναλύει διεξοδικά: (α) την επίθεση συκοφαντίας που δέχεται το ΚΚΕ από τα αστικά ΜΜΕ, (β) την αναγκαιότητα να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις προπαγάνδας του ΚΚΕ, (γ) την επιδείνωση των οικονομικών του κόμματος -και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής του από τον λαό- με στόχο (δ) να συνεχίσει να παλεύει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνολική ανατροπή.
Την ανατροπή όχι τώρα, στην άλλη ζωή, γιατί πρέπει να είναι και "συνολική". "Το ΚΚΕ κατανοεί τι σημαίνει να χάνεις τη δουλειά σου", λέει. "Εκατοντάδες μέλη και στελέχη του κόμματος και της ΚΝΕ είναι οι πρώτοι που απολύονται για τη δράση τους από τους εργοδότες καπιταλιστές", συνεχίζει. Νά που τώρα απολύονται και από τους εργοδότες του κόμματος. Αυτοί οι απολυμένοι το κατανοούν καλύτερα.

 Α.Γ.Ν.- "ΑΥΓΗ"-20/12/2012
========================================================
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου