Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μ.ΤΡΙΚΚΑΣ:Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΓΟΥΚΑΝ-Η ΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ


Οι περισσότερες περιγραφές για απεργίες ή διαδηλώσεις που "πολιορκούνται" από αστυνομικές δυνάμεις είναι μεταφορές. Για τους χιλιάδες όμως εξεγερμένους του χωριού Γουκάν στη νοτιοανατολική Κίνα η πολιορκία δεν είναι σχήμα λόγου: διαθέτουν πια τρόφιμα για λιγότερο από δέκα μέρες.
Την Κυριακή κάθε πρόσβαση στο χωριό αποκλείστηκε μετά την αποτυχημένη προσπάθεια 1.000 πάνοπλων αστυνομικών να το καταλάβουν. Οι κάτοικοι δεν δείχνουν πάντως διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. "Έχουμε μια παλιά παροιμία εδώ" δηλώνει ένας από αυτούς: "Στον ουρανό υπάρχει ο θεός του κεραυνού και στη γη υπάρχει το Γουκάν".
Οι αγρότες της περιοχής δεν υποχώρησαν άλλωστε ούτε τον Σεπτέμβριο, όταν οι αρχές έστειλαν τις ειδικές δυνάμεις να συντρίψουν τις κινητοποιήσεις τους. Είχε προηγηθεί η απόφαση της τοπικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος να πουλήσει το τελευταίο κομμάτι κοινοτικής γης που είχε απομείνει στο χωριό σε μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα. Οι συνήθεις διαβεβαιώσεις για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν δεν έπεισαν τους κατοίκους. Και τελικά η καχυποψία τους δικαιώθηκε αφού τον περασμένο μήνα η εταιρεία που είχε αγοράσει τη γη τη μεταβίβασε με το αζημίωτο στη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική επιχείρηση της Κίνας.
Μετά τις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου, τα τοπικά στελέχη του κόμματος εγκατέλειψαν το χωριό μαζί με τους πιο εύπορους κατοίκους. Οι αγρότες εξέλεξαν τη δική τους επιτροπή αντιπροσώπων, έστησαν οδοφράγματα και οργάνωσαν περιπολίες για να κρατήσουν μακριά τις αστυνομικές δυνάμεις. Η καταστολή και οι συλλήψεις όμως συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα το ποτήρι να ξεχειλίσει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστός ο θάνατος ενός από τους 13 εκπροσώπους του χωριού ο οποίος είχε συλληφθεί εδώ και μέρες.
Μετά την Κυριακή οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έκαναν νέες προσπάθειες να ανακαταλάβουν το χωριό. Οι διαπραγματεύσεις όμως ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο αφού το μόνο που προσφέρουν οι αρχές ως αντάλλαγμα για τη διάλυση των οδοφραγμάτων και την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η υπόσχεση ότι δεν θα γίνουν άλλες συλλήψεις.
Οι εξεγερμένοι απορρίπτουν την προσφορά ζητώντας μια επίσημη απολογία για την καταστολή των κινητοποιήσεων, την αναγνώριση του εκλεγμένου συμβουλίου ως νόμιμου, την επιστροφή της κοινοτικής γης και την τιμωρία των διεφθαρμένων αξιωματούχων που την ξεπούλησαν.
Ο αγώνας των αγροτών του Γουκάν φαίνεται να βρίσκει όλο και περισσότερους αλληλέγγυους. Την προηγούμενη εβδομάδα μια μικρή διαδήλωση υποστήριξης στη γειτονική πόλη Γκουανγκζού διαλύθηκε από την αστυνομία. Και την Κυριακή το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν επειδή μοίραζαν φυλλάδια που καλούσαν σε διαδήλωση υποστήριξης για τους κατοίκους του χωριού.
Η ανησυχία των αρχών για μια "κινεζική άνοιξη" και ένα ευρύτερο κίνημα διαμαρτυρίας που θα μπορούσε να διαδοθεί τις επόμενες ημέρες μέσω του Ίντερνετ με αφορμή το Γουκάν είναι έκδηλη. "Διαφυλάξτε τη σταθερότητα απέναντι στην αναρχία. Υποστηρίξτε την κυβέρνηση!" γράφουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην είσοδο του χωριού. Στους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν θα πρέπει να διαφεύγει άλλωστε ότι στην επαρχία Γκουαντόνγκ, όπου ανήκει και το Γουκάν, αναπτύχθηκε το προεπαναστατικό αγροτικό κίνημα της Κίνας πριν από περίπου εκατό χρόνια.

==================================================================
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ
Κεραμιδόγατος 
ο μαντουμανταδόρος-(Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου