Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ: ΑΠ' ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΟΣ-(30-11-2011)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 30/11/2010

ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΤΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ


Από το Καστελόριζο ο ΓΑΠ, τον περασμένο Μάιο, την προσφυγή στο ΔΝΤ την παρομοίωσε σαν  «Ταξίδι προς την Ιθάκη».  Σήμερα καταλάβαμε ότι είναι ταξίδι
γαλέρας, με σκλάβους εμάς να τραβάμε κουπί. Καπετάνιος ο Στρώς Καν, ντυμένος με δαντελένιο φράκο και παπούτσι γοβάκι δεμένο με φιόγκο. Στ’ αμπάρια της γαλέρας είναι φυλακισμένα όλα τα pigs (γουρούνια), δώρο της Κίρκης στον καπετάνιο και το πλήρωμα. Τα φυλάει σαν τον Κέρβερο η Μέρκελ. Έχει φτιάξει κάτι σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όταν οι από πάνω πεινούν, φωνάζει τον Γιούνκερ και σφάζει ένα. Τώρα είναι έτοιμοι να σφάξουν το Ιρλανδέζικο. Το Ελληνικό, ήδη σφαγμένο, κρέμεται από τον γάντζο ανάποδα. Το άλλο το Πορτογαλέζικο ανησυχεί μήπως μετά το Ιρλανδέζικο έρθει η σειρά του και το καημένο το Ισπανικό το έχει πιάσει κατάθλιψη.
  Ο Στρώς Καν έχει  βοηθό του τον Πάγκαλο. Γυμνό  από την μέση και πάνω, με τατουάζ  στα μπράτσα. Στο
ένα  θαλασσινή γοργόνα και στο άλλο τον δράκο της Τασμανίας, τον γνωστό Ταζ. Ο Πάγκαλος με το μαστίγιο στο χέρι είναι ο συντονιστής των σκλάβων που τραβάν κουπί. Το βαράει με δύναμη κάτω και ουρλιάζει:«Μαζί τα φάγαμε. Τραβάτε ρε κουπί να μη βουλιάξουμε. Άντε μην φωνάξω την Ξενογιαννακοπούλου».
Ο  Γιωργάκης είναι  στο ταμπούρλο. Δίνει τον ρυθμό στους κωπηλάτες φωνάζοντας «one, twoone, two». Κάποιος του είπε να δίνει ρυθμό με το «έ – όπ , έ – όπ» αλλά του φάνηκε βαθύ ελληνικό και δεν μπόρεσε να το μάθει. Προτιμά το «one, twoone, two». Το βρίσκει πιο εύκολο. Άσε που του ταιριάζει και στην προφορά.  Με το ξεκίνημα από το Καστελόριζο ο Γιώργος έκανε υποστολή της Ελληνικής σημαίας και σήκωσε αυτήν του ΔΝΤ. Το συνηθίζουν αυτό στα καράβια. Όταν αλλάζουν χωρικά ύδατα αλλάζουν και  σημαία.
  Στον πρώτο σταθμό, στην Κρήτη, συνάντησαν ένα μονόφθαλμο γίγαντα. Τον Πολυφημισμένο Πολυμνημόνιο, τον Όλι Ρέν. Αυτός επειδή έβλεπε μονόμπαντα προς τη μεριά των τραπεζών και καθόλου από την άλλη, την κοινωνική μεριά, του μεγάλωσε το δεξί μάτι, ενώ το άλλο, το αριστερό, ατρόφησε και έπεσε. Έτσι έγινε μονόφθαλμος. Ο Πολυφημισμένος
Πολυμνημόνιος (Όλι Ρέν) ήταν τσοπάνης, εκμεταλλευτής ανθρώπων και προβάτων. Έβαζε τους υπηκόους του ν’ αρμέγουν πρόβατα και δεν έδινε σε κανέναν να πιει γάλα ούτε μαλλί να πλέξει κάτι για να ζεσταθεί. Πίστευε ότι αν το κάνει αυτό απορρυθμίζει τις αγορές. Ο Πολυμνημόνιος ήταν υπέρμαχος της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου κίνησης με αυτό της θέρμανσης. Από αυτόν το πήρε ο Γιώργος αυτό το μέτρο και μας το κουβάλησε.  Όλοι οι ναυτικοί κάτι φέρνουν στην πατρίδα τους από τα ταξίδια που κάνουν. Ο Γιώργος έφερε αυτό. Έτσι είναι ο Γιώργος, της εξισωτικής. Στο ένα μέρος της εξίσωσης βάζει το «λεφτά υπάρχουν» και στο άλλο «τα δώσαμε στις τράπεζες». Δίκαιος και σωστός.
  Ο Στρώς Καν έδωσε εντολή ν’ αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς το νησί του  Αιόλου, του θεού των
ανέμων. Η φήμη ότι ήταν η Λέσβος μάλλον είναι σωστή, άλλωστε το επιβεβαιώνει και το παρακάτω ιστορικό γεγονός. Ο Αίολος τους φιλοξένησε ένα μήνα. Όταν αποφάσισαν να φύγουν τους έδωσε δώρα από το Lesvoshop. Παραδοσιακά προϊόντα και ένα ασκί. Στο ασκί είχε κρύψει όλους τους άγριους ανέμους. Όταν έφαγαν τα τυριά τα κασκαβάλια, ήπιαν και τα ούζα, κάποιος άνοιξε το ασκί να δει αν έχει κάτι μέσα που πίνεται. Όρμησαν έξω οι άνεμοι, βγήκε στον αέρα το σκάνδαλο του Lesvoshop και την πλήρωσε ο Διακορώνας. Από τότε μας  έρχεται η φράση «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου», το «την πλήρωσε ο Διακορώνας» χάθηκε στη ροή του χρόνου.  Ευτυχώς που δεν πήρε στα σοβαρά ο Αίολος την άποψη του νεοεκλεγέντα δήμαρχου, που αποκαλούσε το Lesvoshop υποτιμητικά μπακάλικο και διασώθηκε η παραπάνω ιστορική φράση. Αν ήταν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος στη θέση του Αιόλου, θα έκανε στο Lesvoshop  περαίωση και θα το διέγραφε από το μητρώο της Εφορίας.
 Συνεχίζεται …………………………….
Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου