Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Όταν οι άλλοι κάνουν παρέλαση σαν γατιά έξω από την πόρτα του γαλατά (ΔΝΤ),εμείς βγαίνουμε στα κεραμίδια.

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ:Κρίση και «ιερό» απόρρητο.-(4/3/2010)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 4/3/2010


ΓΡΑΦΕΙ: Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ Ο ΜΑΝΤΟΥΜΑΝΤΑΔΟΡΟΣ


Η Ελβετία, η χώρα των Άλπεων, μας είναι γνωστή από τις Τράπεζες της που τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια
την «ιερότητα» του απορρήτου των καταθέσεων, τα ρολόγια και τις μοβ αγελάδες «Μίλκα». Οι τραπεζικοί οίκοι της Ζυρίχης, της Γενεύης και του Λουγκάνο πρόθυμα φιλοξενούν καταθέσεις πλουσίων που ξέρουν ότι θα τις βρούν εκεί, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε συγκυρία. Δεν είναι τυχαίο ότι σαν χώρα επέλεξε την αυστηρή ουδετερότητα μένοντας έξω από οικονομικούς συνασπισμούς και κοινοτικά δίκαια, προστατεύοντας με το δικό της δίκαιο την ανωνυμία και το απόρρητο των καταθέσεων. Φυσικά αυτή η ανωνυμία και το «ιερό» των καταθέσεων είναι γνωστό ότι προσέλκυσε  πλούσιους που είναι φανατικοί του σπορ της φοροδιαφυγής ή ακόμη χειρότερα πλούσιους που το χρήμα τους είναι προϊόν εγκλήματος. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια διαρροή δισεκατομμυρίων Euro από την Ελβετία κύρια προς Σιγκαπούρη, Κύπρο (τα Καϋμάν της Μεσογείου), Βουλγαρία και άλλες χώρες της Ασίας. Τους δύο περασμένους μήνες η διαρροή αυξήθηκε μεγαλώνοντας την ανησυχία των ήρεμων κατά τα άλλα Ελβετών. Η αιτία είναι ένα κλεμμένο CD με τα στοιχεία των λογαριασμών 1500 Γερμανών φοροφυγάδων. Κάποιο κλεφτρόνι μέσα από Ελβετική Τράπεζα αντέγραψε τα στοιχεία και ζητά 2,5 δις από την Γερμανική κυβέρνηση για να της τα δώσει. Δύο Γερμανικές εφημερίδες έγραψαν ότι δόθηκαν δεδομένα για πέντε φοροφυγάδες στις αρχές ως " δείγμα δωρεάν ", για να δοκιμαστεί η ακρίβεια των πληροφοριών που περιέχουν τα στοιχεία του CD. Η επαλήθευση έγινε και τα στοιχεία θεωρούνται έγκυρα. Η Γερμανική κυβέρνηση (δηλαδή η Μέρκελ) παρακάμπτοντας νομικά και ηθικά διλήμματα, δηλαδή να επιβραβεύσει ένα κλέφτη ή να τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, επέλεξε το δεύτερο εκτιμώντας το οικονομικό όφελος της υπόθεσης και είναι έτοιμη να ενδώσει δίνοντας  το παραπάνω ποσό των 2,5 δις στο κλεφτρόνι που θα κάνει την μπάζα της ζωής του. Το γερμανικό δημόσιο θα αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία βάζοντας στο ταμείο του περίπου 500 δις Euro. Πιέσεις υπήρχαν και από τις ΗΠΑ στην Ελβετική Τράπεζα UBS βάζοντας της το δίλημμα: ή μας δίνεις τους δικούς μας φοροφυγάδες ή περνάς από αυστηρό έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τι είναι αυτό που άλλαξε την συμπεριφορά κρατών και ηγετών απέναντι στη Ελβετία;  Μα φυσικά η τρέχουσα κρίση που οξύνει τις διακρατικές διαφορές και εντείνει τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.. Δυστυχώς για την Ελβετία εισάγει τα λεφτά των καταθετών τους, πολλά από τα οποία είναι από μη νόμιμες δραστηριότητες. Τά θεωρούν δικά τους  και δεν θα τους σταματήσει το «ιερό» και απόρρητο των καταθέσεων, θα τα πάρουν πίσω.
Το τέλος των χρωματιστών επαναστάσεων
          Είχαν γίνει της μόδας. Υποστηρίχτηκαν από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο και  χρηματοδοτήθηκαν από επώνυμους πλούσιους όπως ο Σόρος. Οι Χρωματιστές επαναστάσεις, όπως η «Επανάσταση των Ρόδων» στην Γεωργία και η «Πορτοκαλί Επανάσταση» στην Ουκρανία, έλαβαν τέλος. Στην Ουκρανία η Τιμοσένκο έχασε τις εκλογές από τον φιλορώσο Γιανουκόβιτς. Στην εκλογή του Γιανουκόβιτς έπαιξαν ρόλο οι δεσμοί Ρωσίας - Ουκρανίας που είναι ισχυροί και οι Ρώσικοι αγωγοί πετρελαίου που περνούν μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας. Δεν θα τους άφηναν οι Ρώσοι σε «τρίτα χέρια» αφού είναι γνωστό ότι κατά περιόδους δημιουργούνταν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης. Η Ουκρανία έπρεπε να γυρίσει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, πράγμα που έγινε. Στην Γεωργία το Golden Boy του Αμερικάνικου τυχοδιωκτισμού Μιχαήλ Σακασβίλι θεωρείται από όλους αναλώσιμος μετά τον πόλεμο  του περσινού καλοκαιριού. Νομίζοντας ότι οι προστάτες του θα τον στηρίξουν σε πολεμική επιχείρηση ενάντια στη Ρωσία, θυσίασε 2.000 νεκρούς και 100.000 πρόσφυγες, Έχασε τον πόλεμο μέσα σε 5 ημέρες και η Ρωσία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αυτός ο πόλεμος έδειξε και τα όρια της Αμερικάνικης επιθετικής διείσδυσης στην περιοχή. Ο Καύκασος και η Μαύρη θάλασσα αποδείχθηκαν πολύ μακριά από την Αμερική και πολύ κοντά στη Ρωσία.

ΥΓ. Διάβασα το τελευταίο βιβλίο του δικού μας Δ.Σαραντάκου με τίτλο «Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους».  Μια σοβαρή και συστηματική παρουσίαση ιστοριών της ζωής των Αρχαίων Ελλήνων από την αστεία πλευρά της. Αξιολογότατη προσπάθεια ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζω προσωπικά αλλά τον εκτιμώ μέσα από τα γραφτά του. Δεν μιλάω μόνο για τα βιβλία του αλλά κυρίως για την Κυριακάτικα αρθρογραφία του στη στήλη του « Οι λέξεις έχουν την δική τους ιστορία».
Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου